Recycling Netwerk in de media

by Rob Buurman | 4 januari 2018

Februari

 

De petitiemotie van Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, werd ondertekend door alle democratische partijen in de Tweede Kamer.

 

Mei

 

Het zwerfvuilbeleid in Vlaanderen schiet te kort. Het zwerfvuil steeg met veertig procent, volgens de studie van het studiebureau KplusV in opdracht van de OVAM.

 

Juni

 

De Vlaamse regering weigert een verbod op plastic zakjes in te voeren. Het Brussels en het Waals Gewest gaan wel over tot een verbod.

 

Het recyclen van plastics in Nederland moet beter, om meer milieuwinst te bekomen (NOS-Journaal hoe Nederlanders recyclen https://www.npo.nl/nos-journaal/26-06-2017/POW_03375642

 

 

The Guardian reveleert dat er wereldwijd 1 miljoen plastic flessen per minuut worden geproduceerd.

 

 

Juli

 

De Plastic Soup Surfer komt in Nederland aan na een tocht van 1200 km op een sup-board gemaakt van gerecycled plastic. De kunstenaar Merijn Tinga maakte de tocht om aandacht te vragen voor plastic afval in binnenwateren. Dit afval belandt uiteindelijk in de zee en draagt bij aan het plastic soup probleem.

 

 

Augustus

 

Recycling Netwerk vraagt dat de verandering van de blauwe zak gepaard gaat met de invoering van statiegeld in Vlaanderen. http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.51429?video=1.3045719

 

https://nieuws.vtm.be/binnenland/voer-statiegeld-op-pet-fles-en-blikjes

 

De Nederlandse supermarkt Aldi stopt met verkoop plastic tassen.

 

 

September

 

Recycling Netwerk dient klacht in tegen de industrie die milieuvervuilende rubber schilfers als rubbergranulaat uitstrooit op en onder kunstgrasvelden.

 

  • Het Nederlandse onderzoeksbureau CE Delft finaliseert de studie besteld door staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) over de kosten en besparingen die een statiegeldsysteem opleveren. De conclusie is dat statiegeld het zwerfafval decimeert. Dijksma verklaart dat de volgende regering snel kan beslissen.
  • De regeerverklaring van de nieuwe Nederlandse regering Rutte III is heel dunnetjes op het vlak van circulaire economie.
  • De Septemberverklaring van de Vlaamse regering zegt weinig over circulaire economie.
  • Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) verklaart in het Vlaams parlement voorstander te zijn van de invoering van statiegeld.
  • Schots prime minister Nicola Sturgeon (SNP) beslist de invoering van statiegeld in Schotland.

Het Belgisch magazine Knack brengt een uitgebreide reportage over het afvalbeleid in Vlaanderen. http://www.knack.be/nieuws/belgie/waarom-zwerfvuil-niet-opgeruimd-geraakt/article-longread-899453.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oktober

 

Het Nederlandse onderzoeksprogramma Zembla onthult in de reportage ‘Tot op de bodem’ dat het gebruik van rubbergranulaat op en onder kunstgrasvelden mogelijk milieuvervuilend is. Onder meer Recycling Netwerk werkte mee aan het programma. https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/tot-op-de-bodem

 

Het Belgisch weekblad HUMO brengt 4 pagina’s over de plastic problematiek, getiteld “De plastic apocalyps’.

 

 

De Standaard onthult dat de verpakkingsindustrie via Mooimakers het loon betaalt van ambtenaren die zwerfvuil moeten monitoren. Dit geeft aanleiding tot vragen in het Vlaams parlement. https://www.youtube.com/watch?time_continue=7900&v=lKnLbafD33s

 

 

Coca-Cola gaat akkoord met introductie van statiegeld in het volledige Verenigd Koninkrijk.

 

 

November

 

De Statiegeldalliantie gaat van start met 21 partners. Het is een unieke samenwerking tussen organisaties uit Nederland en Vlaanderen.

Er zijn enkele opmerkelijke partners bij: de grootste Vlaamse vrouwenbeweging KVLV, de Nederlandse gemeente Weert, en de grootste Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop / Test Achats.

De Statiegeldalliantie werd ook besproken in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement.

https://www.trouw.nl/groen/met-de-belgen-in-actie-voor-statiegeld-op-alle-flessen-en-blik~aef31af9/

 

 

 

 

 

 

 

 

NOS Journaal van 27 november, 20u, vanaf 12:40

 

 

https://www.kijk.nl/sbs6/hartvannederland/videos/v7glqyP3eTMg/wat-vindt-nederland-moet-er-statiegeld-komen-op-kleine-plastic-flessen-en-blikjes

 

 

Uit een peiling van Hart Van Nederland blijkt dat 76 % van de Nederlanders de invoering van statiegeld een goed idee vindt. Ook uit een peiling van RTL Nieuws blijkt dat 77% van de Nederlanders de invoering van statiegeld wil.

 

 

RTL Nieuws zet ook alle argumenten mooi op een rijtje.

https://www.rtlnieuws.nl/economie/statiegeld-op-plastic-ja-graag

 

 

De Senaat in België vraagt de snelle invoering van statiegeld aan de regeringen van de Belgische gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

 

Belgisch Staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) lanceert een plan tegen de vervuiling van de Noordzee.

 

Recycling Netwerk communiceert de start van haar BackToSender-campagne. De actie gaat meteen viraal. Nederlanders en Vlamingen sturen alleen al via Twitter in de eerste twee weken meer dan 4.000 blikjes en flesjes “back to sender”, met de vraag aan de drankenproducenten om meer verantwoordelijkheid op te nemen voor het afval van hun verpakkingen. EditieNL confronteert drankenfabrikant Vrumona met zijn verpakkingen die in het zwerfvuil zijn gevonden.

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/laatste-videos-editienl/stuur-je-rotzooi-terug

 

December

 

 

De Statiegeldalliantie groeit razendsnel tot 47 partners. Tientallen milieuorganisaties, bedrijven, gemeenten en afvalintercommunales vragen aan de Vlaamse en aan de Nederlandse regering om in 2018 statiegeld in te voeren op blikjes en alle plastic flessen. Zelfs de gemeente Amsterdam treedt toe tot de Statiegeldalliantie. https://www.parool.nl/binnenland/amsterdam-sluit-zich-aan-bij-de-statiegeldalliantie~a4542474/

In de Tweede Kamer wordt tijdens de hoorzitting over circulaire economie vooral aandacht besteed aan statiegeld. De Tweede Kamer stelt het Algemeen Overleg evenwel uit naar februari.

 

 

 

 

De impact van het Chinese verbod op afvalimport wordt zichtbaar in Europa.

https://www.vpro.nl/programmas/bureau-buitenland/speel~RBX_VPRO_11981335~china-geen-afvoerputje-meer~.html

 

De nieuwe Nederlandse staatssecretaris van milieu, Stientje van Veldhoven (D66), lanceert een onderzoek naar de milieueffecten van rubbergranulaat op en onder sportvelden.

 

Flop: de vertegenwoordigers van de plastic- en verpakkingsindustrie slaan de parlementsleden in het Vlaams parlement met verstomming door de gevolgen van plastic vervuiling te ontkennen. http://www.standaard.be/cnt/dmf20171214_03242563

 

 

Samen met Gents MilieuFront levert Recycling Netwerk 1.224 blikjes en flesjes uit het zwerfafval af bij Coca-Cola. De milieuorganisaties vragen dat de Amerikaanse drankenmultinational de invoering van statiegeld steunt. De CEO van de Gentse vestiging ondertekende de vraag. Maar dit werd later ‘genuanceerd’ vanuit het Brusselse hoofdkwartier van Coca-Cola. Het bedrijf zegt “geen nee” tegen de invoering van statiegeld. http://www.standaard.be/cnt/dmf20171218_03250860

Journaal van AVS, Oost-Vlaamse Televisie, 18 december

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more