Regering van Angela Merkel (CDU) breidt statiegeld uit

by Rob Buurman | 20 januari 2021

De Duitse regering van Angela Merkel (CDU – SPD – CSU) heeft een nieuwe Verpakkingswet (Verpackungsgesetz) goedgekeurd. Statiegeld op verpakkingen van sappen en wijn zal volgend jaar ingaan, voor melk in 2024.

Duitsland kent al heel lang statiegeld (Pfand) op plastic flessen en blikjes, sinds 2003. Maar sappen, wijn en melk waren uitgezonderd. De nieuwe Verpakkingswet kijkt dus enkel nog naar de verpakkingen, en niet naar welke drank er in zit. Vandaag zet de Duitse regering hiermee de stap naar  statiegeld op werkelijk alle flessen en blikjes in Duitsland.

De regering besliste ook dat horecazaken bij meeneemaaltijden steeds een herbruikbare verpakking moet aanbieden en dat voor hetzelfde tarief als de wegwerpverpakking. Een derde maatregel stelt dat de hoeveelheid recyclaat in plastic flessen minstens 25 procent moet bedragen in 2025, en 30 procent in 2030.

Door de  Corona pandemie stijgt de consumptie in open lucht en groeit de afvalberg in Duitse parken. De wet op herbruikbare verpakkingen bij take-away en de uitbreiding van statiegeld zijn daar een antwoord op, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Met de uitbreiding van haar statiegeldsysteem sluit Duitsland aan bij de reeks van 8 Europese lidstaten die de voorbije vier jaar statiegeld invoerden of uitbreidden. Dat tempo versnelt sinds de goedkeuring van Europese richtlijn over wegwerpplastics in 2019. Die Single Use Plastic Directive (SUPD) bepaalt immers dat alle plastic flessen minstens 25% recyclaat moeten bevatten in 2025. De lidstaten moeten 90% van de plastic flessen gescheiden inzamelen tegen 2029. Dat kan enkel met statiegeld kan gehaald worden. De ene lidstaat na de andere beslist daarom om statiegeld in te voeren of uit te breiden.

Met de uitbreiding van het statiegeld geeft de Duitse regering de mensen wat positief nieuws in deze tijden. De uitbreiding van statiegeld in een belangrijk buurland is mogelijk nog een extra aanmoediging voor het Nederlandse kabinet om ook het ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes dat het kabinet op 9 oktober goedkeurde, nog deze maand te activeren op basis van de recentste telling van Rijkswaterstaat.

 

Gerelateerde artikels:

Bundesregierung, Änderungen im Verpackungsgesetz, 20 januari 2021

ZDF Heute, Weniger Verpackungsmüll: Das ist vorgesehen, 20 januari 2021

NTV, Neues Verpackungsgesetz: Regierung beschließt Ausweitung von Pfand-Pflicht, 20 januari 2021

Welt, Verpackungsgesetz: Neue Pfand- und To-go-Regeln für Verbraucher, 20 januari 2021

Onvista, Regierung beschließt Ausweitung von Pfand-Pflicht – onvista, 20 januari 2021

Unternehmen-Heute, Regierung – Mehrweg-Pflicht in der Gastronomie und Erweiterung des Einwegpfands beschlossen, 20 januari 2021

AfvalOnline, Duitsland verplicht aandeel recyclaat, 20 januari 2021

Der Spiegel, Kabinett beschließt Pfand für To-Go-Bestellungen, 20 januari 2021

 

 

Het tijdschema dat de Duitse regering voorziet voor uitbreiding statiegeld, verplichting herbruikbare take-away verpakkingen en minimum recyclaat in plastic flessen (Bron: https://www.bundesregierung.de/breg-de/suche/mehrweg-fuers-essen-to-go-1840830)

Het tijdschema dat de Duitse regering voorziet voor uitbreiding statiegeld, verplichting herbruikbare take-away verpakkingen en minimum recyclaat in plastic flessen (Bron: https://www.bundesregierung.de/breg-de/suche/mehrweg-fuers-essen-to-go-1840830

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more