Extra glasbakken laten zetten is lapwerk

by Rob Buurman | 5 juni 2019

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doet nu alsof zij eindelijk echt een dwangsom oplegt aan het Afvalfonds Verpakkingen om de recyclingnorm nu wel te halen, maar beperkt zich feitelijk tot het voorschrijven van 800 extra afvalbakken in de komende 2,5 jaar. Dat verklaart milieuorganisatie Recycling Netwerk, in reactie op het nieuwsbericht van de ILT woensdagochtend. Recycling Netwerk heeft inmiddels opnieuw beroep ingesteld tegen deze uitsteloperatie.

Recycling Netwerk is bijna drie jaar bezig met formele handhavingsverzoeken om de wettelijke norm voor de recycling van glas te laten handhaven. De Raad van State gaf de milieuorganisatie daarin al twee maal gelijk. In haar uitspraak van 23 januari oordeelde de Raad van State dat de overheid aan het Afvalfonds Verpakkingen een dwangsom moet opleggen.

De ILT verklaarde woensdagochtend 5 juni in een nieuwsbericht uiteindelijk dat het “aan Stichting Afvalfonds Verpakkingen een last onder dwangsom (LOD) op(legt). De maatregel is erop gericht dat de stichting meer glas gaat recyclen. De last verplicht het Afvalfonds onder meer om, voor 31 december 2021, 800 extra glasbakken te plaatsen in Nederland”.

“De Inspectie van Leefomgeving en Transport blijft dus weigerachtig en wil ook de komende jaren accepteren dat niet wordt voldaan aan de recyclingverplichting”, zegt Recycling Netwerk-voorzitter Robbert van Duin: “De ILT focust op een middel (800 extra glasbakken) en niet op het wettelijke doel, namelijk 90% glasrecycling. Met extra glasbakken zal de recycle-norm ook de komende jaren waarschijnlijk weer niet gehaald worden. Om die 90 procent te halen moet de overheid het toenemend aanbod van bierflesjes zonder statiegeld stoppen en bijvoorbeeld opnieuw statiegeld laten invoeren op glazen potten voor onder meer conserven en broodbeleg.”

De door het Besluit beheer verpakkingen voorgeschreven 90% recycling van glas werd de voorbije tien jaar nooit gehaald. Het Afvalfonds Verpakkingen heeft ruime bevoegdheden voor het opleggen van heffingen en kan daarmee het nemen van maatregelen afdwingen. Maar het Afvalfonds Verpakkingen doet dat niet en onze overheid (ILT) accepteert dat.

De producenten zijn er voor verantwoordelijk dat het afval van hun producten en verpakkingen zoveel mogelijk wordt gerecycled. Dat is wettelijk geregeld in productbesluiten die zeggen hoeveel procent er minimaal moet worden gerecycled. Voor glas is dat 90 procent. “Maar deze aanpak met productbesluiten werkt slecht, door te globale voorschriften en onvoldoende handhaving. De gang van zaken rond de handhaving van glasrecycling door de ILT is daar het recentste voorbeeld van”, aldus van Duin.

 

Meer info

Lees hier de volledige uitspraak van de Raad van State, 23 januari 2019

Lees hier het nieuwsbericht van de ILT, 5 juni 2019

 

Gerelateerde artikelen

Volkskrant, Miljoenenboete voor verpakkingsfabrikanten als ze niet snel 800 extra glasbakken plaatsen, 5 juni 2019

NRC, Afvalfonds moet honderden glasbakken plaatsen onder last van dwangsom, 5 juni 2019

AfvalOnline, ILT legt Afvalfonds last onder dwangsom op, 5 juni 2019

Nederlands Dagblad, ‘Extra glasbakken laten zetten is lapwerk, 5 juni 2019

Radar, Niet genoeg glas gerecycled, extra glasbakken geplaatst, 5 juni 2019

Hart van Nederland, ‘Extra glasbakken laten zetten is lapwerk’, 6 juni 2019

Distrifood, ‘Overheid moet weer statiegeld invoeren’, 6 juni 2019

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

De switch van eenmalige naar herbruikbare verpakkingen is een belangrijke stap naar een échte circulaire economie. Zo stoppen we de verspilling van grondstoffen aan verpakkingen die we soms maar een paar minuten nodig hebben. Maar hoe zit het nu precies met de...

read more