Hoe drankblikjes levensgevaarlijk zijn voor koeien

by Rob Buurman and Suze Govers | 14 september 2019

Veehoudster Eline Vedder verloor in één week tijd 3 jonge, hoogdrachtige koeien doordat zij scherven van drankblikjes hadden binnengekregen. Dit probleem treft duizenden koeien in Nederland. Daarom vragen wij aan de regering om de statiegeldwetgeving ook toe te passen op drankblikjes.

Veehoudster Eline Vedder toonde vrijdagochtend aan Tweede-Kamerleden Maurits von Martels (CDA), Carla-Dik Faber (ChristenUnie) en journalisten hoe moeilijk het is om haar koeien te vrijwaren van schade door blikjes. De blikjes zijn moeilijk te zien in het hoge gras. Bij het maaien met een maaimachine versplinteren ze in talloze kleine scherpe stukjes in het veevoer. Daarom is zij voorstander van statiegeld.

Tweede Kamerlid Maurits von Martels (CDA) woonde vrijdag ook de demonstratie van de boeren bij. Von Martels is zelf ook melkveehouder. Hij verklaarde aan het AD: “De problemen en vooral de gevolgen zijn bij mij ook bekend. We hebben bij het CDA lang gedacht dat we mensen wel op zouden kunnen voeden in het kader van fatsoen en dat mensen begrijpen dat blikjes niet in de natuur thuishoren, maar het werkt niet. Inmiddels zijn we van mening dat ook op blikjes statiegeld moet worden ingevoerd. We hopen dat in 2021 het statiegeld op PET-flessen is ingevoerd en ik zal ook een motie indienen dat er uiterlijk in 2022 ook statiegeld voor blikjes moet worden betaald.’’

Ook aan Trouw zegt het CDA-Kamerlid dat hij denkt dat statiegeld op blik uitkomst kan bieden: “Je ziet nu de noodzaak tot verandering. Ik heb er hoop in dat we met het invoeren van statiegeld op blik eindelijk zoden aan de dijk kunnen ­zetten.”

 

Duizenden getroffen runderen

Runderen worden regelmatig het slachtoffer van blikjes. De kleine stukjes verwonden de magen van koeien, legde veearts Leen Stam uit. Deze interne verwondingen leiden tot ziekte of zelfs dood van het dier. Het is voor boeren vrijwel onmogelijk om koeien te vrijwaren van schade door blikjes. Metaaldetectoren op de maaimachine en magneten in de koeienmagen bieden geen oplossing. Meer en meer blikjes, bijvoorbeeld van Red Bull, zijn immers gemaakt uit aluminium, dat niet aangetrokken wordt door magneten.

In Nederland lopen naar schatting jaarlijks circa 12.000 koeien scherp-in letsel op als gevolg van zwerfafval. Daarvan overlijden jaarlijks circa 4.000 runderen.

 

Statiegeld ook op blikjes

Naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten sloot de organisatie voor agrarische ondernemers LTO Nederland zich eerder aan bij de Statiegeldalliantie. LTO, dat bijna 50.000 agrarische ondernemers vertegenwoordigt, roept zo mee op om statiegeld op flesjes én blikjes in te voeren.

Voorkomen is beter dan genezen. Enkel door te vermijden dat blikjes worden weggegooid, worden de veehouders geholpen in hun strijd tegen deze stille koeiendoder. Het meest doeltreffende preventieve middel tegen blikjes in de natuur is statiegeld. Dat zie je bijvoorbeeld in Duitsland, waar er geen blikjes in de berm belanden.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) heeft een statiegeldregeling voorzien voor statiegeld op de kleine plastic flesjes; maar vooralsnog niet voor de drankblikjes.

In alle overige 40 landen met statiegeld op plastic flessen, zitten ook de blikjes in het systeem. Daar bewijst het een heel effectief middel te zijn: het vermindert het aantal blikjes en flesjes dat in het milieu terechtkomt met 70 tot 90 procent, volgens het rapport van CE Delft.

Zowel de Schotse als Franse regering beslisten de voorbije maanden om statiegeld op flesjes en op blikjes in te voeren. In Slowakije stemde het parlement woensdag een wet voor statiegeld op flesjes en blikjes. In België besloten het Brussels en het Waals gewest in hun regeerakkoorden om werk te maken van statiegeld op flesjes en blikjes.

Begin oktober houdt de Nederlandse Tweede Kamer opnieuw een Algemeen Overleg Circulaire Economie.

 

AD, Koeien bloeden dood door scherven in weiland: ‘Voer statiegeld op blikjes in’, 14 september 2019

Trouw, Statiegeld op blik kan het leven van de koe redden, 14 september 2019

RTL Nieuws, Jaarlijks 4000 koeien dood door blikjes in de wei, 13 september 2019

RTV Utrecht, Blikjes in weiland dodelijk voor koeien: “Je slaapt niet meer van de stress”, 13 september 2019

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more