Meldpunt voor verkooppunten die geen statiegeld teruggeven

by Rob Buurman and Suze Govers | 1 november 2021


Ga direct naar het Meldpunt

Sinds 1 juli 2021 zit er eindelijk statiegeld op kleine plastic flesjes in Nederland. Dit is geweldig nieuws, want het draagt bij aan het verminderen van zwerfafval en het verbeteren van recycling van die kleine flesjes.

Om de positieve milieueffecten van het statiegeldsysteem daadwerkelijk te realiseren, is het van groot belang dat het statiegeldsysteem efficiënt wordt ingericht. Duidelijkheid en toegankelijkheid voor de consument zijn hierbij cruciaal. Hoe gemakkelijker het is voor de consument om drankverpakkingen terug te brengen, hoe meer drankverpakkingen ingezameld en gerecycled zullen worden.

Nu zijn er echter verkooppunten die wel plastic flesjes met statiegeld verkopen, maar die geen statiegeld teruggeven aan de consument wanneer zij daar kleine plastic flesjes weer in willen leveren (b.v. sommige winkels, bioscopen, supermarkten, benzinestations). Dit is niet consumentvriendelijk en beperkt het aantal inzamelpunten voor plastic flesjes behoorlijk.

We willen zicht krijgen op dit probleem. En jij kunt ons daarbij helpen! We lanceren op deze webpagina een meldpunt, waar je aan kunt geven welke verkooppunten weigeren om statiegeld terug te geven.

Je kunt dit Meldpunt invullen en delen tot en met 14 november.


Ga naar het Meldpunt

Je kunt ons ook helpen door:

 • Dit meldpunt te delen op je social media kanalen (b.v. Facebook, Twitter, LinkedIn). 
  Hieronder zijn enkele voorbeelden van posts.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

  • FacebookSinds 1 juli 2021 zit er #statiegeld op #plastic #flesjes!
   Dit is geweldig nieuws! Het draagt bij aan het verminderen van zwerfafval en het verbeteren van de recycling van die kleine flesjes. Maar niet alle verkooppunten geven je statiegeld terug bij het inleveren.
   Laat via dit #meldpunt weten waar je je plastic flesjes niet kunt inleveren in ruil voor statiegeld. https://bit.ly/ArtikelMeldpuntRNB
  • Twitter: Sinds 1 juli 2021 zit er #statiegeld op #plastic #flesjes!
   Laat via dit meldpunt weten waar je je plastic flesjes niet kunt inleveren in ruil voor statiegeld : https://bit.ly/ArtikelMeldpuntRNB.
 • Door het Recycling Netwerk Facebook bericht en tweet te delen met je persoonlijke social media kanaal, of dat van jouw organisatie.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more