Milieubeweging verwelkomt statiegeld op blikjes 

by Rob Buurman | 3 februari 2021

 

De staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) heeft besloten voor statiegeld op drankblikjes. Dat heeft ze zojuist gecommuniceerd. Het statiegeld op blikjes gaat in op 31 december 2022.

“Statiegeld zal de hoeveelheid blikjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent reduceren. Dit is een grote overwinning  voor het milieu en onze leefomgeving”, reageren de zes milieuorganisaties Recycling Netwerk, Stichting De Noordzee, Plastic Soup Foundation, Plastic Soup Surfer, Greenpeace en Natuur & Milieu verheugd.

Een deel van het bedrijfsleven heeft jarenlang statiegeld op kleine flessen en blikjes in Nederland verhinderd. De verontwaardiging over de plasticvervuiling en de urgentie voor de aanpak van zwerfafval groeide de voorbije jaren. De milieubeweging en de brede samenleving via de Statiegeldalliantie verhoogden de druk om statiegeld in te voeren. Statiegeld reduceert immers de aanwezigheid van blikjes en flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent.

De staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) stelde de betrokken bedrijven voor een ultimatum: ofwel maakten ze hun belofte van 70% reductie van drankverpakkingen in het zwerfafval waar, ofwel zou er een beslissing voor statiegeld komen. In eerste instantie gold de afspraak enkel voor plastic flesjes. Het aantal plastic flesjes in het zwerfafval daalde niet, maar steeg met 7 procent. Daarom besliste het kabinet april vorig jaar dat er statiegeld op de plastic flesjes komt, met ingang van 1 juli dit jaar.

Na moties van Jan Paternotte (D66) c.s. en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) c.s. in oktober 2019 besloot het kabinet in april 2020 om dezelfde afspraken ook te laten gelden voor blikjes. Toen de monitoringcijfers van Rijkswaterstaat over de eerste helft van 2020 geen daling, maar een stijging toonden van 19 procent van het aantal blikjes in het milieu, vroegen we in een gezamenlijke zienswijze het kabinet om nog voor de verkiezingen te beslissen statiegeld in te voeren. Het kabinet heeft deze wens vandaag gehonoreerd.

Het statiegeldsysteem voor flesjes en blikjes moet nu consumentvriendelijk worden ingericht. Veruit de meeste statiegeldverpakkingen worden teruggebracht naar de supermarkten. Het is daarom in ieder geval belangrijk dat zij nu meewerken zodat consumenten hun lege blikjes weer netjes terug kunnen brengen naar de supermarkt. Horeca en kleine bedrijven zijn overigens door de overheid uitgezonderd van innameplicht.

Het is nog onduidelijk of sappen en zuivel met zekerheid zijn uitgesloten van de statiegeldregeling voor blikjes, zoals voor plastic flesjes wel het geval is. De milieuorganisaties wijzen erop dat het goed zou zijn als ook op deze drankverpakkingen statiegeld komt, evenals op de knijpzakjes, die belanden ook in grote getalen in het zwerfafval. De Duitse regering besliste op 20 januari om ook de drankverpakkingen van sappen, wijn en zuivel op te nemen in het statiegeldsysteem.

Recycling Netwerk Benelux – Suze Govers

Stichting De Noordzee – Ewout van Galen

Plastic Soup Foundation – Jeroen Dagevos

Plastic Soup Surfer – Merijn Tinga

Greenpeace – Meike Rijksen

Natuur & Milieu – Jelmer Vierstra

 

 

 

Gerelateerde artikels:

Trouw, Ook blikjes krijgen nu echt statiegeld. ‘Er is geen realistisch alternatief gebleken’

RTL Nieuws, Boer Gerrit blij met statiegeld: ‘Vijf koeien dood door eten blikjes’

NOS, Kogel door de kerk: per 31 december 2022 statiegeld op blikjes

Het Laatste Nieuws, Nederland voert vanaf eind volgend jaar statiegeld op blikjes in

De Standaard, De tien nieuwsfeiten van de dag

NOS, Jaarlijks 150 miljoen blikjes op straat, hoeveel helpt statiegeld?

RTV Drenthe, Vanaf eind volgend jaar 15 cent statiegeld op blikjes

Het Nieuwsblad, Nederland voert vanaf eind volgend jaar statiegeld op blikjes in

GeenStijl, Vaarwel vrijheid. Nu ook statiegeld op blikjes

Business Insider, 15 cent statiegeld op blikjes vanaf 31 december 2022

NOS Jeugdjournaal, Er komt statiegeld op lege blikjes, 4 februari 2021

RTV Noord, Lopend Vuur: Terecht dat er statiegeld op blikjes komt, 4 februari 2021

NPO Radio 1, Statiegeld op blikjes wordt een feit – Langs de Lijn En Omstreken, 3 februari 2021

De Standaard, Hoeveel jaar zal mijn dochter zijn, wanneer zwerfvuil echt wordt terug­gedrongen?, 5 februari 2021

De Stentor, Boer Gerrit kent de dramatische gevolgen van blikjes in het weiland, hij is blij dat er statiegeld op komt

De Telegraaf, Uitslag stelling: ’Eerder statiegeld op blik’

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more