Ruim 100.000 handtekeningen voor meer hergebruik

by Rob Buurman | 12 oktober 2022

Burgers, bedrijven, gemeenten en ngo’s uit heel Europa roepen de EU op om wetgeving aan te nemen die hergebruiksystemen ondersteunt voor verpakkingen. Zo dringen we het gebruik van grondstoffen, afval en vervuiling terug en creëren we een circulaire economie.

De overhandiging markeert een belangrijke mijlpaal van de #WeChooseReuse campagne. Meer dan 100.000 personen, 165 ngo’s, 300 bedrijven en 34 gemeenten ondertekenden de verbintenis #WeChooseReuse. Zij vragen dat het EU-beleid inspeelt op de groeiende vraag naar hergebruiksystemen in heel Europa.

 

Toename plastic verpakkingen

Plastic is één van de belangrijkste materialen bij eenmalige verpakkingen. De productie van verpakkingen en verpakkingsafval nam de afgelopen 20 jaar gestaag toe. In 2019 werd in Europa een record hoeveelheid van 178 kg verpakkingsafval per persoon geproduceerd.

Om dit groeiende probleem tegen te gaan, vraagt #WeChooseReuse aan nationale en EU-beleidsmakers om van hergebruik het nieuwe normaal te maken. Zo maken we de opschaling van hervul- en hergebruiksystemen zoals statiegeldsystemen mogelijk. We vragen ook dat het gebruik van bepaalde eenmalige verpakkingen wordt beperkt, vooral wanneer herbruikbare alternatieven voorhanden zijn.

 

Herziening Europese richtlijn ‘verpakkingen en verpakkingsafval’

De petitie is nu extra relevant want de Europese Commissie herziet momenteel de Richtlijn Verpakkingen en Verpakkingsafval, Packaging and Packaging Waste Directive ( PPWD). Die zal eisen stellen aan het ontwerp van verpakkingen en de vermindering van verpakkingen en verpakkingsafval. We verwachten de herziening eind november.

Break Free From Plastic en haar leden blijven erop aandringen dat de PPWD een rechtvaardige overgang naar hergebruiksystemen voor verpakkingen dient te ondersteunen door:

– een limiet te bepalen voor hoeveel verpakkingen op de markt gebracht worden

– bindende doelstellingen voor hergebruik

– economische stimulansen en steun voor hergebruik- en hervulsystemen.

Deze oproep wordt ook door Oostenrijk, Denemarken, Luxemburg, Nederland en Zweden gedeeld want die hebben eerder dit jaar de EU opgeroepen om ambitieuze hergebruikdoelstellingen vast te leggen in de PPWD.

 

#WeChooseReuse 

Recycling Netwerk Benelux is een actief lid van de internationale Break Free From Plastic-beweging bestaande uit bijna 2000 leden.We zijn via Mission Reuse ook mede-organisator van de Europese #WeChooseReuse campagne. Mission Reuse, een project van Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu en Enviu, streeft naar versnelling van de transitie van wegwerp naar hergebruik in Nederland.

 

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

De switch van eenmalige naar herbruikbare verpakkingen is een belangrijke stap naar een échte circulaire economie. Zo stoppen we de verspilling van grondstoffen aan verpakkingen die we soms maar een paar minuten nodig hebben. Maar hoe zit het nu precies met de...

read more