Statiegeld? Yes We Can!

by Rob Buurman | 24 november 2020

Het enthousiasme in de media en op sociale media is vandaag heel groot. Van veehouders tot milieuorganisaties, van surfclubs tot banken, van provincie Groningen tot aan de Franse grens klonk de vraag naar statiegeld, om zo onze natuur schoon te houden.

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux doet van harte mee met deze nieuwe aanmoedigende campagne van de Statiegeldalliantie.

De Statiegeldalliantie boekte reeds mooie successen. Op 1 juli volgend jaar zit er op alle plastic flessen in Nederland statiegeld, dankzij de beslissing van het kabinet in april. Voor de blikjes loopt eenzelfde beslissingstraject. De Statiegeldalliantie moedigt de Nederlandse regering aan om nog deze regeerperiode de beslissing voor de blikjes te nemen.

In België namen zowel de Waalse, Brusselse als federale regering statiegeld op blikjes en plastic flessen op in hun regeerakkoord. De Statiegeldalliantie moedigt hen aan om dit snel concreet te maken in wetten en decreten.

Op Europees niveau verklaarden de federaties van de drankenproducenten inmiddels dat ze hun jarenlange verzet tegen statiegeld stoppen, en nu voorstander zijn van goed uitgewerkte statiegeldsystemen. Zowaar 10 Europese landen beslisten de voorbije vier jaar om statiegeld in te voeren of uit te breiden. Meerdere opiniepeilingen bevestigen steeds weer dat 8 op de 10 Nederlanders en 8 op de 10 Belgen voorstander zijn van statiegeld op blik en plastic flessen.

“De mensen willen statiegeld. Bedrijven en gemeenten willen het. De drankenproducenten gaan akkoord. En in de politieke wereld is er heel veel goede wil om van statiegeld een realiteit te maken. Precies daarom is het zo interessant dat al die gemeenten, organisaties en bedrijven de politici nu aanmoedigen om het laatste stapje te zetten: statiegeld op blikjes en alle plastic flessen in de wet zetten. Statiegeld, Yes We Can!”, besluit Recycling Netwerk Benelux.

EenVandaag over de Statiegeld Yes We Can-campagne:


RTV Dordrecht over statiegeld:

Even tot hier over de Yes We Can! campagne:

 

Gerelateerde artikelen

Trouw, Campagne voor statiegeld op blikjes van start in Nederland en België, 24 november 2020

NOS Radio 1, Journaal 06:00 – 09:30 uur, 24 november 2020

VRT Nieuws, Betalen we binnenkort dan toch statiegeld op plastic flessen en blikjes?, 24 november 2020

NPO Radio 1, https://www.nporadio1.nl/stax-toine/uitzendingen/1298413-2020-11-24, 24 november 2020

EenVandaag, Zwerfafval aanpakken? Statiegeldalliantie wil sneller statiegeld op blikjes, maar dat duurt nog even, 24 november 2020

RTL Nieuws, Yes We Can!-campagne moet zorgen voor sneller besluit over statiegeld blikjes, 24 november 2020

RTV Dordrecht, Statiegeldalliantie start met campagne voor statiegeld op blikjes, 24 november 2020

RTV Purmerend, Statiegeld op blikjes! Ook Zwerfinator zegt: #YesWeCan, 24 november 2020

Even tot hier, https://www.bnnvara.nl/eventothier/videos/554464, 28 november 2020

Belang van Limburg, Er moet dringend statiegeld komen, 28 november 2020

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more