[Open Brief] Zwerfvuil moet verdwijnen: voer effectief statiegeld in op plastic flessen en blikjes

by Chloe Schwizgebel | 17 april 2024

Plastic blikjes en flessen blijven België overspoelen. In de aanloop naar de verkiezingen roepen milieu-, consumenten-, landbouw- en armoedebestrijdingsorganisaties de regionale regeringen op om een effectief statiegeldsysteem in te voeren.

 

Beste minister Zuhal Demir, beste ministers van de Vlaamse regering,
Beste minister Céline Tellier, beste ministers van de Waalse regering,
Beste minister Alain Maron, beste ministers van de Brusselse regering,

 

De lente staat voor de deur, de bloemperken staan in bloei… en het zwerfvuil ook! De Lenteschoonmaak is net klaar, maar het zwerfvuil stapelt zich weer op. In Wallonië is de situatie niet beter. Het lijkt erop dat de beloften van een schoner België door uw regeringen vóór de verkiezingen niet zullen worden nagekomen. 

 

Laten we de balans opmaken: wat hebben de regeringen de voorbije 5 jaar gedaan? 

Er zijn gewestelijke doelstellingen bepaald om het zwerfvuil met 20% te verminderen. Deze doelstellingen zijn niet gehaald. Dit ondanks tal van proefprojecten rond de retourpremie in Wallonië en Brussel en rond het “digitale” statiegeld in Vlaanderen. Om nog maar te zwijgen van de grote jaarlijkse schoonmaakacties georganiseerd en gefinancierd door Mooimakers en Be WaPP, en De Click van Fost Plus. Leuke acties, maar ze lossen het onderliggende probleem niet op.

De Belgische industrie lijkt te hopen op de komst van nieuwe ‘revolutionaire’ technologie, zoals de Click of het beroemde digitale statiegeld. Of hoopt ze misschien dat zwerfvuil op magische wijze zal verdwijnen?

 

Statiegeld, een bewezen recept voor succes

Letland, Litouwen en Slowakije zijn slechts enkele van de Europese landen waar de invoering van het traditionele statiegeld met inzameling op het verkooppunt werkt. In deze landen komen bijna geen blikjes en plastic flessen met statiegeld in het milieu terecht. Dus, in plaats van enorme bedragen te investeren om het wiel opnieuw uit te vinden, waarom volgt u niet het voorbeeld van onze Europese buren?

Even leek het de goede richting uit te gaan. Het leek erop dat uw regionale milieuministers het eindelijk eens waren over het principe van statiegeld. Enerzijds verklaarde Vlaams minister Zuhal Demir dat “statiegeld onvermijdelijk is”. Anderzijds verklaarde haar Waalse collega, Céline Tellier, onlangs dat “we nog maar enkele meters van de eindstreep verwijderd zijn”, en de Brusselse minister van Leefmilieu sprak zich onlangs uit over het klassieke statiegeld. Veel retoriek, maar vooralsnog geen echte beslissing.

 

Beloftes nakomen

De tijd die u nog rest om echt actie te ondernemen is door de nakende verkiezingsperiode beperkt. Daarom dringen we er bij u op aan om nog voor de verkiezingen een besluit te nemen over de invoering van effectief statiegeld – zoals bij onze buren – op plastic blikjes en flesjes. Dit zou in het hele land moeten gelden, en tegen eind 2025, zoals beloofd. 

 

Zodat België eindelijk de doodsklok kan luiden voor de plastic flessen en blikjes die onze straten vervuilen, onze herkauwers verwonden en onze velden vervuilen. Dit zal het geval zijn in het hele land en tegen het einde van 2025, zoals beloofd. 

Brief mede ondertekend door: Algemeen BoerensyndicaatATD Vierde Wereld, Boerenbond, Bond Beter LeefmilieuCanal It UpCanopeaCollectif de la Consigne BruxelloiseFair Resource FoundationFédération Wallonne de l’AgricultureFermFUGEAGreenpeaceGents Milieufront, Landelijke Gilden, NatuurpuntProper StrandlopersRéseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté, Testaankoop

Verwante tags

Meer artikelen over dit onderwerp