Breaking: drankenproducenten vragen nu zelf om invoering van statiegeld in alle EU-landen

door Rob Buurman and Suze Govers | 25 september 2020

Ze doen dat via een opinie die vandaag op de website van Euractiv verscheen. “Een historische doorbraak in het statiegelddossier”, reageert milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux verheugd.

“EFBW and UNESDA believe that well-designed Deposit Return Schemes (DRS) could hold the key – and a growing number of EU member states are coming to the same conclusion and considering their introduction. Coca-Cola European Partners SVP Public Affairs and Government Relations, Hans van Bochove, also agrees that “Well designed DRS would enable the EU to reach its collection targets for beverage bottles faster – and would also secure the food-grade quality rPET that our beverage industries need”, luidt het in de open brief van EFBW en UNESDA Soft Drinks Europe.

EFBW vertegenwoordigt meer dan 500 Europese waterproducenten. UNESDA Soft Drinks Europe vertegenwoordigt de frisdrankproducenten die in Europa actief zijn, waaronder Coca-Cola, Pepsico, Danone, Nestlé Waters en Red Bull.

“Dit is een historische doorbraak”, reageert Recycling Netwerk Benelux. “Vijf jaar terug waren alle drankenproducenten nog traditioneel tegen statiegeld op plastic flessen. Daardoor waren sommige Europese regeringen terughoudend in het invoeren van de milieumaatregel. Nu de betrokken bedrijven zelf voor statiegeld pleiten, is er geen enkele reden meer om nog te wachten. Statiegeld vermindert het aantal plastic flessen in de natuur met 70 tot 90 procent. Voor de regeringen van landen als Frankrijk, Spanje en België moet dit het startsignaal zijn om eindelijk statiegeldwetgeving te maken”, zegt de milieuorganisatie.

“We zeggen al telkens dat de Europese doelstelling van 90% gescheiden inzameling van plastic flessen, vastgelegd in de Single Use Plastic Directive, enkel met statiegeld gehaald kan worden. Maar nu zeggen de drankenproducenten zelf ook dat ze statiegeld nodig hebben hiervoor. Dat is echt een game changer.”

Acht Europese landen hebben al jarenlang statiegeldsystemen op plastic flessen en blikjes. Tien Europese regeringen namen de voorbije vier jaar beslissingen statiegeld in te voeren of uit te breiden. Twee dagen geleden maakte Recycling Netwerk de analyse dat de standpunten van drankenproducenten steeds positiever werden. “Maar nu is de kogel eindelijk door de kerk”, besluit de milieuorganisatie.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.

Lees meer
Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Coca-Cola, Unilever, Lidl zijn de hoofdverantwoordelijken voor de vervuiling van de Vlaamse Kust in Oostende. Niet de gezinnen met kinderen, noch de toeristen. Fair Resource Foundation bundelde haar krachten met Proper Strand Lopers en City to Ocean om de last terug op de schouders van de producenten te leggen.

Lees meer