Mission Reuse

Stel je voor: een take-away koffiebeker die je keer op keer kunt inleveren, een vaste box voor al je online bestellingen, en je wekelijkse boodschappen verpakt in herbruikbare flessen en bakjes. Dat is de missie van Mission Reuse: wegwerp items vervangen door producten en slimme verpakkingen die ontworpen zijn om lang mee te gaan en steeds opnieuw te gebruiken. Met dit transitieprogramma brengen we deze herbruikbare oplossingen niet alleen in beeld, maar maken we ze ook toegankelijk én betaalbaar voor iedereen. Samen met onze partners, Enviu en Natuur & Milieu, zetten we ons in om de wereld een stukje groener te maken, minder afval, minder zwerfafval en minder grondstoffenverspilling.

TESTEN IN DE PRAKTIJK

Mission Reuse draait in de eerste plaats om het testen van concepten rond hergebruik in de praktijk. Daar horen systemen bij die nodig zijn voor uitgifte, inzameling en het schoonmaken van de verpakkingen. We leren zo meer over de voorkeuren van consumenten en de werking van het businessmodel. Als dit succesvol blijkt, koppelt Mission Reuse de ondernemers aan grotere marktpartijen.

 

LOBBY VOOR VERANDERING

Met een goed onderbouwde agenda en jarenlange ervaring, maken we op beleidsniveau de weg vrij voor verandering. We zorgen dat nieuwe oplossingen ondersteund en gestimuleerd worden vanuit de overheid en zich vervolgens kunnen verankeren. We focussen op de concrete oplossingen voor specifieke verpakkingsstromen die het verschil maken.  We delen deze succesverhalen met publiek, bedrijven en beleidsmakers. De dag dat de laatste herbruikbare verpakkingen overal waar mogelijk zijn doorgevoerd, noemen we onze missie geslaagd.

EEN GOED VERHAAL

Het Mission Reuse programma richt zich op concrete oplossingen voor specifieke verpakkingsstromen die echt een verschil maken. De successen en inzichten delen we met consumenten, bedrijven, instellingen, beleidsmakers, politici en media om te inspireren en kennis zoveel mogelijk te verspreiden. Op deze manier kunnen we gezamenlijk de overgang maken van een wegwerpcultuur naar een circulair systeem waarin hergebruik van producten die aan het einde van hun levensduur worden gerecycled de nieuwe standaard vormt.

onderzoek & kennis

Mission Reuse voert verschillende onderzoeken uit naar de potentie, impact en de beste praktijken van hergebruik systemen. Van hergebruik op kantoren, een handboek voor de horeca, en pilots op festivals. Lees het allemaal hier.

Laatste artikelen
over Mission Reuse

Artikel

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

De switch van eenmalige naar herbruikbare verpakkingen is een belangrijke stap naar een échte circulaire economie. Zo stoppen we de verspilling van grondstoffen aan verpakkingen die we soms maar een paar minuten nodig hebben. Maar hoe zit het nu precies met de (nieuwe) regelgeving? En waar gaat het mis?  Waar staan we nu? Een overzicht. 40% minder wegwerpbekers- en bakjes in 2026 Nederland wil af van onnodig grondstoffengebruik, bergen afval

Lees meer
Artikel

Eerste Reusable Packaging Fair groot succes

Overheid, bedrijfsleven, academici, NGO’s en media kwamen op maandag 27 november samen in Utrecht om de transitie naar hergebruik in de praktijk te zien, te vieren en te versnellen. Mission Reuse initieerde en organiseerde deze herbruikbare verpakkingen beurs, in samenwerking met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, Stichting Afvalfonds Verpakkingen (nu: Verpact) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met ruim 500 aanmeldingen, 40 sprekers, 30 standhouders en 20 deelsessies was de

Lees meer
Artikel

27 november: Reusable Packaging Fair

Op 27 november kan iedereen inspiratie komen opdoen in Utrecht. Meer dan 30 aanbieders van herbruikbare verpakkingen (bekers, maaltijdverpakkingen, bulkdispensers voor supermarkten, e-commerce verpakkingen, flessen, B2B oplossingen,…) komen zich voorstellen. Daarnaast worden 15 sessies aangeboden over allerlei aspecten van hergebruik: van wetgeving tot consumentengedrag en van het wassen van verpakkingen tot technologische innovaties en goed werkende voorbeelden uit andere landen. Deze Reusable Packaging Fair wordt georganiseerd door Mission Reuse, samen

Lees meer

Het Mission Reuse team

Emmy van Daele

Projectcoördinator hergebruik en Mission Reuse

emmy@fairresourcefoundation.org

Karl Beerenfenger

Projectmedewerker Mission Reuse en Peuken

karl@fairresourcefoundation.org

Maïté Liekens

Projectmedewerker Hergebruik

maite@fairresourcefoundation.org