Hergebruik in BelgiE

Welkom bij het Kombak-project, dat deel uitmaakt van het Europese ReuSe Vanguard Project en een samenwerking is tussen IVAGO, de stad Leuven en Fair Resource Foundation. Samen slaan we de handen ineen en bouwen we aan een circulaire keten voor herbruikbare verpakkingen voor afhaal- en bezorgmaaltijden, verspreid over de steden Gent en Leuven. Ons doel? Niets minder dan het aanwakkeren van een ware revolutie in de horecawereld, waar afvalvrije take-away de nieuwe standaard wordt.

REUSE VANGUARD PROJECT

Het is herkenbaar voor iedereen die ooit al eens een take away of afhaalmaaltijd bestelde. Al het lekkers zit verpakt in schaaltjes van plastic of aluminium, die je na het eten meteen in de vuilbak moet werpen. Zonde, want zo blijft de afvalberg groeien, terwijl grondstoffen almaar schaarser worden. Hoe kunnen we de take away verpakkingen opnieuw gebruiken voor een volgende klant, zoals we ook met borden en glazen in een restaurant doen. Hoe schakel je als horecaondernemer over op herbruikbare maaltijdverpakkingen? En hoe kan je als consument gemakkelijk en comfortabel kiezen voor herbruikbaar? Die vragen proberen we met het Europese Reuse Vanguard Project te beantwoorden.

 

BARCELONA, BERLIJN, PARIJS EN ROTTERDAM

Ondertussen werken we samen met gelijke projecten in Barcelona, Berlijn, Parijs en Rotterdam. In Barcelona onderzoekt Rezero hoe herbruikbare verpakkingen dienst kunnen doen op de openbare markten. In Berlijn test Deutsche Umwelthilfe een systeem uit met automaten waarin je je maaltijdbox kwijt kan na gebruik. Réseau Consigne maakt Parijs klaar voor statiegeld, naar aanloop van wegwerpvrije Olympische Spelen in 2024. En in Rotterdam gaat Enviu in zee met een aantal grote ketens die af willen van eenmalige verpakkingen.

TRANSITIE NAAR HERGEBRUIK

De overgang van wegwerp naar hergebruik heeft nog een lange weg te gaan. Maar ons doel is om op de lange termijn het hele landschap van verpakkingen te veranderen. We realiseren ons echter dat deze overgang tijd vergt, en daarom werken wij mee aan het Reuse Vanguard Project. Dit project streeft ernaar de voorwaarden te scheppen voor een grootschalige verschuiving naar herbruikbare producten in de nabije toekomst. Het past gerichte strategieën toe in specifieke marktsegmenten om de transitie op gang te brengen en zo de weg te effenen naar een duurzamere toekomst.

GREEN DEAL ANDERS VERPAKT

Het Kombak-project is mogelijk dankzij steun van de Vlaamse overheid in het kader van de Green Deal Anders Verpakt. Dit initiatief wil eenmalige verpakkingen terugdringen en de transitie naar een circulaire economie een duwtje in de rug geven.

Laatste artikelen
over Hergebruik in BelgiE

Artikel

Het Handboek Hergebruik en een rekentool: we helpen horeca om weg te gaan van wegwerp

Het Handboek Hergebruik en de rekentool zijn handig voor eenieder die herbruikbare verpakkingen voor afhaal- en bezorgmaaltijden wil toepassen of stimuleren. Dat kunnen individuele horeca-uitbaters zijn, maar ook lokale overkoepelende initiatieven of gemeentes. Met deze instrumenten helpt milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux de horecasector om hun afhaal- en bezorgdienst met herbruikbare maaltijdverpakkingen zo milieuvriendelijk mogelijk in te richten. Het handboek zet gedetailleerd op een rijtje welke keuzes er in elke stap

Lees meer

wie werken hieraan

Emmy van Daele

Projectcoördinator hergebruik en Mission Reuse

emmy@fairresourcefoundation.org

Maïté Liekens

Projectmedewerker Hergebruik

maite@fairresourcefoundation.org