Hergebruik

Jaarlijks gooien we in Nederland meer dan 7 miljard bekers, bakjes en zakjes weg. Dit zijn wegwerpverpakkingen van plastic en papier, voor allerlei dranken, snacks en maaltijden. De helft belandt uiteindelijk in de verbrandingsoven, een ander deel als zwerfafval in de natuur. We kunnen dit groeiende probleem alleen maar aanpakken door een systeemverandering te bewerkstelligen. Een onmisbare strategie hiervoor is het op veel grotere schaal hergebruiken van verpakkingen. Door verpakkingen langer en intensiever te gebruiken, zijn er minder nieuwe verpakkingen nodig en ontstaat er minder afval. 

Met Fair Resource Foundation werken we aan nationale en internationale initiatieven om de transitie naar hergebruik te versnellen en herbruikbare verpakkingen zichtbaar, toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen.

WE CHOOSE REUSE

Hergebruik, of reuse, staat bovenaan de R-ladder als een van de belangrijkste strategieën. In een circulaire economie is hergebruik een cruciaal concept dat gericht is op het verlengen van de levensduur van producten door ze opnieuw te gebruiken. Het hoofddoel van hergebruik is om afval te verminderen, natuurlijke hulpbronnen te sparen en de milieu-impact te minimaliseren door producten zo lang mogelijk in omloop te houden. Dit draagt ook bij aan een vermindering van zwerfafval.

Van een wegwerpmaatschappij naar een circulaire economie met tal van deel- en hergebruiksystemen. De droom klinkt fantastisch op papier, maar moet nu ook realiteit worden. Daarom is het belangrijk dat we experimenteren, onderzoeken en innoveren. We adviseren beleidsmakers wat er nodig is om de hergebruiksystemen vleugels te geven en werken aan verschillende initiatieven die de transitie naar hergebruik versnellen. In 2020 startten we het transitieprogramma Mission Reuse, waarbij we concepten testen rond hergebruik in de praktijk: van bekers en maaltijdbakjes tot luiers en oplossingen voor e-commerce. Ook stimuleren we politici om werk te maken van duidelijk, stimulerend beleid dat de hergebruiktransitie (economisch) haalbaar maakt. Met het Kombak project experimenteren we met zero waste take away in Gent en Leuven. Ook zijn we zijn een actief lid van de internationale Break Free From Plastic-beweging, het Zero Waste Europe netwerk  en werken mee aan de Europese #WeChooseReuse campagne.

MISSION REUSE

Drie organisaties die hun krachten bundelen om herbruikbare verpakkingen voorgoed te verankeren in onze samenleving. Dan is er geen ontkomen meer aan, en zijn wegwerp opties voorgoed verleden tijd. Je koffie koop je in een beker die je weer inlevert, je online bestelling ontvang je in een verpakking die opnieuw gebruikt wordt en je maaltijd wordt alleen nog maar bezorgd in bakjes die je schoon afgewassen nog een keer voorbij ziet komen.

Met het transitieprogramma Mission Reuse streven we ernaar wegwerpitems te vervangen door herbruikbare producten en verpakkingen. Ons doel is deze oplossingen toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen. Lees hier meer over het gezamenlijk project van Fair Resource Foundation, Enviu en Natuur & Milieu. 

Laatste publicaties
over Hergebruik

Artikel

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

De switch van eenmalige naar herbruikbare verpakkingen is een belangrijke stap naar een échte circulaire economie. Zo stoppen we de verspilling van grondstoffen aan verpakkingen die we soms maar een paar minuten nodig hebben. Maar hoe zit het nu precies met de (nieuwe) regelgeving? En waar gaat het mis?  Waar staan we nu? Een overzicht. 40% minder wegwerpbekers- en bakjes in 2026 Nederland wil af van onnodig grondstoffengebruik, bergen afval

Lees meer
Artikel

Eerste Reusable Packaging Fair groot succes

Overheid, bedrijfsleven, academici, NGO’s en media kwamen op maandag 27 november samen in Utrecht om de transitie naar hergebruik in de praktijk te zien, te vieren en te versnellen. Mission Reuse initieerde en organiseerde deze herbruikbare verpakkingen beurs, in samenwerking met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, Stichting Afvalfonds Verpakkingen (nu: Verpact) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met ruim 500 aanmeldingen, 40 sprekers, 30 standhouders en 20 deelsessies was de

Lees meer
Artikel

27 november: Reusable Packaging Fair

Op 27 november kan iedereen inspiratie komen opdoen in Utrecht. Meer dan 30 aanbieders van herbruikbare verpakkingen (bekers, maaltijdverpakkingen, bulkdispensers voor supermarkten, e-commerce verpakkingen, flessen, B2B oplossingen,…) komen zich voorstellen. Daarnaast worden 15 sessies aangeboden over allerlei aspecten van hergebruik: van wetgeving tot consumentengedrag en van het wassen van verpakkingen tot technologische innovaties en goed werkende voorbeelden uit andere landen. Deze Reusable Packaging Fair wordt georganiseerd door Mission Reuse, samen

Lees meer

Wil je meer weten over dit onderwerp?