Platform Weeffouten is een samenwerking tussen Natuur en Milieufederatie Noord Holland, Transparency International Nederland, Corporate Europe Observatory en Fair Resource Foundation. Dinsdag 15 oktober werd het Platform Weeffouten officieel gelanceerd tijdens het symposium ‘Samen naar milieubeleid dat werkt!’
Meer dan 100 mensen kwamen bijeen om de weeffouten in ons milieubeleid te bespreken en samen naar oplossingen te zoeken. Jozias van Aartsen sprak bevlogen over zijn rapport ‘Om te Leefomgeving’; zijn bijdrage werd gevolgd door een panelgesprek met Magdeleen Sturm (ex-IBP VTH), Roelof Bosma (Zembla) en Antoinette Verbrugge (Gezondheid op 1), scherp begeleid door dagvoorzitter Vera Dalm.
Gedurende het hoofdprogramma en de daaropvolgende deelsessies over Tata Steel (met Anne Albers), Chemours (met Anneke van Veen) en bestrijdingsmiddelen in de lelieteelt (met Marijn Kingma) waren veel omwonenden aanwezig. Hun persoonlijke verhalen maakten één ding duidelijk: we kunnen het ons niet langer veroorloven om weg te kijken van alle weeffouten die onze leefomgeving en gezondheid onder druk zetten. De aanwezigheid van Tweede Kamerleden maakte deze boodschap nog krachtiger.
Tijdens het symposium leverden de deelnemers input voor een motie die binnenkort zal worden meegegeven aan politiek Den Haag.
Meer weten over het Platform Weeffouten? Lees er alles over op de website.
Gerelateerde tags
De anti-statiegeldlobby: waarom jij zo lang moet wachten bij de statiegeldmachine
De invoering van statiegeld op kleine flesjes en blik stuitte de afgelopen jaren op tegenstand van de machtige anti-statiegeldlobby. Dat blijkt uit een reconstructie van het Financieel Dagblad (FD).
PFAS: de reden dat hobby kippeneieren gevaarlijk zijn voor je gezondheid
Amsterdam, 30 januari 2024 – PFAS, de “forever chemical”, zit inmiddels overal: in ons voedsel, in het water en zelfs in de eieren van hobbykippen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Transparency International Nederland (TI-NL) zoekt naar de grondoorzaken van deze problematiek in het kader van haar project weeffouten in de democratie.
De toekomst van UPV: hoe zorgen we voor minder machtsconcentratie en betere governance?
Verpakkingen, elektronische apparaten, autobanden, batterijen, textiel: er zijn veel producten waar we als consument in het dagelijks leven mee te maken krijgen waar UPV voor geldt. En dit worden in de (nabije) toekomst alleen nog maar meer productgroepen, zoals schoenen en luiers.