Franse drankgiganten en supermarkten steunen statiegeld

by Rob Buurman | 11 juli 2019

ANALYSE

De Franse afdelingen van Coca Cola Europe, Pepsi, Red Bull, Danone, Evian, Nestlé met waters Vittel en Perrier publiceerden zondag via hun federaties een open brief in de krant Le Journal du Dimanche. Ook de supermarktenfederatie, la Fédération du commerce et de la distribution, tekent mee. Daarbij zijn supermarktketens aangesloten die in België of Nederland actief zijn: Aldi, Lidl, Carrefour, Spar en Colruyt.

Onder de titel “Statiegeld om drankverpakkingen te recyclen is noodzakelijk voor een echte circulaire economie”, schrijven de drankenproducenten en supermarkten dat statiegeld noodzakelijk is om de Europese en nationale doelstelling van 90% selectieve inzameling snel genoeg te halen.

Omwenteling

“We hebben gedurende maanden de resultaten van de verschillende Europese systemen geanalyseerd en verschillende scenario’s gemodeliseerd. Daardoor werd duidelijk dat enkel de landen die een statiegeldsysteem aannamen, de doelstelling van 90% inzameling bereiken, en zelfs overschrijden. In Finland worden 91% van de PET-flessen geretourneerd; 90% in Denemarken en 97% in Duitsland. Die realiteit verplicht Frankrijk ertoe om die oplossing ernstig te bekijken”, schrijven de Franse drankenproducenten en supermarkten in de Journal du Dimanche.

De brief is ondertekend door de voorzitters van de verschillende federaties en brancheorganisaties. Die tellen de grote merknamen van de drankindustrie en de supermarkten onder hun leden.

Dat de Franse drankgiganten en supermarktketens tot het inzicht komen dat ze enkel met statiegeld de doelstelling kunnen halen, is een omwenteling in de Europese sector van drankenproducenten en supermarkten. Tot dusver beweerden de meeste drankenconcerns en supermarkten dat ze “niet geloofden” in statiegeld als oplossing. Dat is ook het geluid dat Afvalfonds en Fost Plus, de Nederlandse en Belgische organisaties voor producentenverantwoordelijkheid, tot in den treure herhaalden.

Nu is de analyse die de Franse multinationals maken van de verschillende systemen in de Europese landen dus ook keihard voor het Nederlandse en Belgische inzamelsysteem (de “blauwe zak”), dat door respectievelijk het Afvalfonds en Fost Plus wordt gepromoot. De Franse branchegenoten concluderen immers uit maandenlang onderzoek dat “enkel de landen die een statiegeldsysteem aannamen de doelstelling van 90% inzameling bereiken en zelfs overschrijden”. Niet Nederland, niet België.

Voorbeeld voor Nederland en België

Met de brief betuigen de Franse bedrijven hun steun aan de Loi Anti-Gaspillage, de anti-verspillingswet, die de Franse staatssecretaris voor Milieu Brune Poirson woensdag indiende op de Franse ministerraad. Poirson is minister voor En Marche, de partij van de president van Frankrijk Emmanuel Macron. “De steun van de Franse drankenproducenten en supermarkten is een grote doorbraak in de strijd tegen plastic soep en zwerfafval”, reageert milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux.

“We hopen dat de Franse topmanagers van Coca-Cola, Danone, Nestlé, Carrefour, Colruyt en de andere multinationals hun analyse die tot statiegeld leidt, delen met hun collega’s in Nederland en België. Er zijn immers geen significante verschillen tussen de Franse, Belgische of Nederlandse drankenmarkt. Ook België en Nederland moeten de Europese doelstellingen halen. Nu de Franse drankproducenten en supermarkten de stap naar statiegeld willen zetten, is het logisch dat hun collega’s in Nederland en België zich ook engageren voor deze milieumaatregel”, aldus de milieuorganisatie.

Het wordt uitkijken of de drankenproducenten en supermarkten in Nederland en België zich eveneens pro statiegeld zullen uitspreken. Hun drankverpakkingen worden immers veel in de natuur aangetroffen als zwerfafval.

Fost Plus, de Belgische vzw van de verpakkende bedrijven, schat de recyclage van plastic flessen en flacons in België op 82,9%. Maar onderzoek van Recycling Netwerk toont aan dat in België in realiteit maximaal 61,2% tot 67,2% van de plastic flesjes wordt gerecycleerd. Onderzoek van Recover bevestigde dit, en kwam tot het besluit dat de recyclage van PET-flessen slechts 51 procent bedraagt.

Duurzame consumenten

De Franse multinationals onderstrepen in hun open brief ook dat 91% van de Fransen voorstander is van statiegeld. “Meer en meer consumenten willen duurzaam consumeren. Ze verwachten van de drankenproducenten en supermarkten dat die meewerken aan statiegeld om de milieuschade van hun producten binnen de perken te houden”, reageert Recycling Netwerk: ”Het is zeker dat de steun voor statiegeld een flinke boost geeft aan het duurzaamheidsimago van de Franse drankproducenten en supermarkten Als de Belgische en Nederlandse drankgiganten en supermarkten achterblijven kan dit nadelig zijn voor hen in de concurrentiële markt van bieren, frisdranken en waters”, analyseert de milieuorganisatie.

Ook in België en Nederland is er immers een grote vraag van de consumenten naar statiegeld. 8 op 10 mensen verklaren zich voorstander van statiegeld op flesjes en blikjes.

De Statiegeldalliantie, de coalitie van gemeenten, steden, bedrijven en organisaties die de invoering van statiegeld vragen aan de Nederlandse en Belgische regeringen, telt anderhalf jaar na haar oprichting reeds meer dan 900 partners.

België geraakt geïsoleerd

In Nederland is het dadelijk mogelijk beter met statiegeld op alle plastic flessen, maar vooral België raakt steeds meer geïsoleerd. Er is een beweging in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk richting statiegeld en in België houdt de sector en de overheid vast aan het gedateerd systeem van de “blauwe zak”. Dat betekent minder goede recyclage, terwijl in andere landen investeringen in recyclage op gang komen die leiden tot hoogwaardige bottle-to-bottle recycling.

“De Franse bedrijven hebben begrepen dat ze tot actie moeten overgaan om uit het verdomhoekje van de plastic soep te komen. Nu zijn alle ogen gericht op de Belgische en Nederlandse drankbedrijven en supermarkten”, besluit Recycling Netwerk.

 

Meer info:

Ondertekenaars van de open brief in Le Journal du Dimanche

– Boissons énergisantes France (BEF) groepeert de bedrijven die de merken Crazy Tiger, Dark Dog, Red Bull et Truc de fou produceren

Boissons rafraîchissantes de France (BRF) groepeert L’Abeille, Coca-Cola European Partners France, Coca-Cola France, Danone Eaux France, Lorina, Nestlé Waters France, Orangina Suntory France, Paris Cola, PepsiCo France, Refresco France, SNEMBG, Teisseire

– La Maison des Eaux Minérales Naturelles (anciennement CSEM) vertegenwoordigt het geheel van de Franse bedrijven actief in water: Neptune (producteur de Thonon, Vernière, Vals, Saint-Yorre, Vichy-Célestins, Rozana, Châteldon), Mont-Roucous, Nestlé Waters France (Vittel, Hépar, Contrex, Perrier), la Société des Eaux Minérales d’Ogeu (Ogeu, Plancoët, Chevreuse, Quézac), Société Anonyme des Eaux Minérales d’Evian (SAEME, Evian La Salvetat, Badoit), Société des Eaux de Volvic (SEV, producteur de Volvic, Refresco France (Saint-Alban), Wattwiller.

– La Fédération du commerce et de la distribution (FCD), met als bekendste supermarkten Aldi, Lidl, Carrefour, Spar en Colruyt.

Fédération nationale des boissons, de federatie van de leveranciers van dranken aan de horeca.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP