[Persbericht]
Belgische burgers helpen de industrie om meer dan 50kg verpakkingen per jaar te recycleren. 17% van het zwerfvuil in Vlaanderen wordt opgeruimd door zwerfvuilvrijwilligers. Toch hebben ze geen inspraak in hoe het verpakkingsbeheer de komende jaren zal vorm krijgen. Middenveldorganisaties roepen Minister Brouns en het Interregionaal Verpakkingscommissie op om hen niet te negeren bij de herziening van de Belgische verpakkingswetgeving.
De Belgen zijn kampioenen in sorteren. Dat is waar de industrie al jaren prat op gaat. Fost Plus, de producentenorganisatie voor verpakkingen, meldt dat elke Belg in 2023 meer dan 50 kg aan verpakkingen gerecycleerd heeft: 15,5 kg papier en karton, 28,5 kg glas en 17,7 kg PMD-verpakkingen. Deze fantastische inspanning van burgers toont aan dat zij een belangrijke rol spelen in het duurzame beheer van verpakkingen. Maar, ondanks deze rol wordt het maatschappelijk middenveld, bestaande uit consumentenverenigingen, milieu- en sociale organisaties, ten onrechte buiten het beleid voor verpakkingsbeheer gehouden.
Herziening verpakkingsakkoord moet met het middenveld
Sinds 1994 wordt het verpakkingsbeheer gecoördineerd door een “Interregionale Samenwerkingsakkoord” (ISA). De drie gewesten – milieuministeries en de betrokken administraties – moeten het eens worden om dit akkoord te herzien, zodat de verpakkingsregelgeving in heel België op uniforme wijze wordt uitgevoerd.
Tot op heden is het maatschappelijk middenveld niet betrokken geweest bij de herziening van deze overeenkomst. Het wordt niet geïnformeerd of geraadpleegd. Daarom heeft een coalitie van organisaties – onder wie Testaankoop, Bond Beter Leefmilieu, de Statiegeldalliantie en Herwin – een brief gestuurd naar de Waalse en Vlaamse milieuministers en naar de Interregionale Verpakkingscommissie (IVC), die belast is met de herziening van het akkoord. In deze brief vragen de ondertekenaars om hun stem te laten meetellen, net als die van de industrie. Ze vragen dat hun expertise op dezelfde manier wordt gehoord als die van de industrie en de overheden, die zelf betrokken zijn.
Chloé Schwizgebel, projectcoördinator verpakkingen bij Fair Resource Foundation: “Dit interregionale akkoord kan niet worden herzien zonder het middenveld te raadplegen. Net als industriële spelers hebben we veel kennis over de materie en verdedigen we belangrijke belangen. Zonder transparantie en een evenwichtig besluitvormingsproces bestaat er een reëel risico dat de herziening van het verpakkingsakkoord naar de smaak van de industrie wordt gemaakt. Ons buiten de onderhandelingen houden is gewoon oneerlijk.”.
[Einde persbericht]
Ondertekenaars:
Bond Beter Leefmilieu,
Canopea,
City to Ocean,
ConsomAction,
Gents MilieuFront,
Grootouder voor het Klimaat,
Fair Resource Foundation,
Herwin,
Natuurpunt,
Statiegeldalliantie,
Testaankoop
Perscontact :
Chloé Schwizgebel, Projectcoördinator verpakkingen
chloe@fairresourcefoundation.org
+31 643288231
Gerelateerde tags

Statiegeld: Verpact draait en is ineens voor innameplicht
Vandaag komt de Volkskrant met opmerkelijk nieuws: Verpact zegt opeens voor de innameplicht voor flesjes en blikjes te zijn. Hiermee is Verpact van standpunt veranderd en dit zal wel aan de slechte innamecijfers liggen.

Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) – an overview
De inwerkingtreding van de herziene Verordening verpakking en verpakkingsafval (PPWR) op 11 februari 2025 brengt grote veranderingen met zich mee in de manier waarop verpakkingen in Europa worden beheerd. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste bepalingen van deze verpakkingsverordening.

Hoe is het nu met statiegeld in Nederland?
Er gebeurt veel rondom statiegeld op flesjes en blikjes. IenW evalueert de regeling, een verhoging wordt overwogen, en samen met de Consumentenbond pleiten we voor 5 cent extra premie. Wat is de stand van zaken en hoe kijkt Fair Resource Foundation hiernaar?