Laatste publicaties
Reactie op beleidsbrief en evaluatie statiegeldregelgeving: Statiegeld werkt, en na de nodige verbeteringen nog beter
Onderzoeksbureau CE Delft lichtte het Nederlandse statiegeldsysteem door. Het onderzoeksrapport is op maandag 14 april naar de Tweede Kamer gestuurd, met daarbij een beleidsreactie van staatssecretaris Jansen. CE Delft stelt zeven verbeterpunten voor. In dit artikel gaan we in op deze opties, zoomen we in op de reactie van de staatssecretaris, en voegen we onze eerste meningen toe.
Het middenveld mag niet genegeerd worden bij de herziening van de Belgische verpakkingsakkoord
Belgische burgers helpen de industrie om meer dan 50kg verpakkingen per jaar te recycleren. 17% van het zwerfvuil in Vlaanderen wordt opgeruimd door zwerfvuilvrijwilligers. Toch hebben ze geen inspraak in hoe het verpakkingsbeheer de komende jaren zal vorm krijgen. Middenveldorganisaties roepen Minister Brouns en het Interregionaal Verpakkingscommissie op om hen niet te negeren bij de herziening van de Belgische verpakkingswetgeving.
Evaluatie van de hergebruik maatregelen
Europa streeft naar een circulaire economie waarin hergebruik de norm is en de wegwerpmaatschappij wordt teruggedrongen. De Single-Use Plastics Directive (SUPD) en de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) bevatten diverse maatregelen om eenmalige verpakkingen te verbieden of te verminderen.
Statiegeld: Verpact draait en is ineens voor innameplicht
Vandaag komt de Volkskrant met opmerkelijk nieuws: Verpact zegt opeens voor de innameplicht voor flesjes en blikjes te zijn. Hiermee is Verpact van standpunt veranderd en dit zal wel aan de slechte innamecijfers liggen.
Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) – een overzicht
De inwerkingtreding van de herziene Verordening verpakking en verpakkingsafval (PPWR) op 11 februari 2025 brengt grote veranderingen met zich mee in de manier waarop verpakkingen in Europa worden beheerd. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste bepalingen van deze verpakkingsverordening.
Hoe is het nu met statiegeld in Nederland?
Er gebeurt veel rondom statiegeld op flesjes en blikjes. IenW evalueert de regeling, een verhoging wordt overwogen, en samen met de Consumentenbond pleiten we voor 5 cent extra premie. Wat is de stand van zaken en hoe kijkt Fair Resource Foundation hiernaar?
Word een Zero Waste City en maak impact!
Fair Resource Foundation begeleidt steden en gemeenten in België en Nederland dankzij het Europees gecertificeerde programma en label “Zero Waste Cities Certification” naar een toekomst met minder afval.
“Neem kunststoffen en polymeren op in het eerste ESPR-werkprogramma” – Open brief aan commissaris Roswall
Samen met andere NGO’s dringen we er bij de Europese Commissie op aan om de kunststof- en polymeersector op te nemen in het komende eerste werkplan onder de Ecodesign Sustainable Products Regulation (ESPR).
5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd
Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.
In de media
NPO Statiegeld wordt mogelijk verhoogd naar 1 euro: is dat een goed plan?
Onze collega Maarten van Heuven bespreekt de mogelijke verhoging van het statiegeld naar 1€ op Dit is de Dag (NPO)
Als de hele wereld onze blauwe zak overneemt, is de plasticcrisis dan voorbij?
In een artikel over het Plastic Verdrag en het belang om de kraan van de plasticproductie dicht te draaien, geeft onze collega Chloé inzicht in wat er in België moet gebeuren om bij te dragen aan de oplossing van het probleem.
Wat houdt ons tegen?
In een aflevering van “Wat houdt ons tegen?” van HUMAN vertelt onze collega Janine Röling over de PPWR- en SUP-wetten en hoe deze in Nederland worden gehandhaafd