Statiegeld komt dichterbij, ook in Wallonie

door Rob Buurman | 9 september 2019

“Daarmee zet de Waalse coalitie van PS, MR en Ecolo een heel positieve stap vooruit naar een properder leefmilieu. Dat is heel goed nieuws”, verklaart de Statiegeldalliantie maandagavond in een reactie op het Waals regeerakkoord.

“Na evaluatie van de huidige pilootprojecten, zal de Regering de progressieve uitvoering, op het niveau van België, van een statiegeldsysteem of een retourpremiesysteem voor de blikjes en PET-flessen, dat economisch leefbaar en doeltreffend is en toestaat om milieuwinst en openbare netheidswinst te halen, verdedigen”, schrijft de regeringscoalitie van PS, MR en Ecolo op pagina 29 van het regeerakkoord.

Daarmee zit de Waalse regering op dezelfde golflengte als de Brusselse gewestregering, die in juli besliste om statiegeld in te voeren, op pagina 105 van het Brussels regeerakkoord. Twee van de drie Belgische gewesten zetten dus al de stap naar de circulaire economie.

 

Quid Vlaanderen?

Alle ogen zijn nu gericht op de onderhandelaars voor de Vlaamse regering. Meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten is reeds lid van de Statiegeldalliantie. 80 procent van de Vlamingen is voorstander.

De Statiegeldalliantie vraagt de Vlaamse regeringsonderhandelaars om de invoering van statiegeld ook in het Vlaams regeerakkoord te schrijven.

De alliantie roept alle betrokken bedrijven op om zich achter de plannen van Brussel en Wallonië te scharen.

 

Ook Europa, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in actie

Europa vraagt dat in de nabije toekomst 90% van de plastic flessen selectief wordt opgehaald. Ook de Franse en de Britse regeringen plannen de invoering van statiegeld. De vrees voor eventuele grensaankopen vervalt dus. Meer zelfs, als Vlaanderen achterblijft, wordt het mogelijk de enige regio in West-Europa zonder statiegeld op plastic en blik.

De voordelen van statiegeld zijn legio: een mooie, properder natuur, minder verspilling van belastinggeld aan het opruimen van zwerfafval, properder wijken die aantrekkelijk zijn voor toeristen en consumenten, en de eerste stappen naar een circulaire economie van plastic en aluminium grondstoffen.

“De bedrijven van regio’s die statiegeld snel invoeren kunnen alvast de knowhow ontwikkelen in een technologie die in de nabije toekomst in de volledige Europese Unie, met circa een half miljard consumenten, de norm zal zijn”, besluit de Statiegeldalliantie in een persbericht.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.

Lees meer
Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Coca-Cola, Unilever, Lidl zijn de hoofdverantwoordelijken voor de vervuiling van de Vlaamse Kust in Oostende. Niet de gezinnen met kinderen, noch de toeristen. Fair Resource Foundation bundelde haar krachten met Proper Strand Lopers en City to Ocean om de last terug op de schouders van de producenten te leggen.

Lees meer