Statiegeld: Verpact draait en is ineens voor innameplicht

door Maarten van Heuven | 26 februari 2025

Vandaag komt de Volkskrant met opmerkelijk nieuws: Verpact zegt opeens voor de innameplicht voor flesjes en blikjes te zijn. Hiermee is Verpact van standpunt veranderd en dit zal wel aan de slechte innamecijfers liggen.

 Een van de grote ongemakken van het statiegeldsysteem is dat de consument bijna altijd naar de supermarkt moet om diens flesjes en blikjes in te leveren. Koop je onderweg of op locatie iets te drinken, dan moet je je verpakking meenemen en naar de supermarkt brengen. Dan pas krijg je je statiegeld terug. Toen statiegeld op flesjes en blikjes werd ingevoerd was het zo logisch om verkooppunten te verplichten om verpakkingen in te nemen. Fair Resource Foundation heeft altijd voor de innameplicht gepleit, en veel organisaties, zoals gemeenten en milieuorganisaties, wilden dat ook. Maar, zo bleek uit onderzoek van de NOS, door een succesvolle lobby kwam deze er niet.

Anno nu,  jaren na na de invoering van statiegeld op flesjes (per juli 2021) en blikjes (per april 2023) haalt Verpact de wettelijke norm van 90% niet. Volgens de Volkskrant stegen de inzamelpercentages tot 77 procent voor plastic flessen en 84 procent bij blikjes. De innameplicht moet Verpact helpen de 90% wel te halen, en daarmee zwerfafval te voorkomen en materialen beter te recyclen. Verpact publiceerde de cijfers inmiddels ook op de eigen site

Verpact is nu dus voor een innameplicht: “Wat ons betreft hoeft dat echt niet te gelden voor de snackbar om de hoek”, zegt directeur Hester Klein Lankhorst in de Volkskrant. “Maar grotere locaties waar flesjes en blikjes over de toonbank gaan, zouden best verplicht kunnen worden om ze leeg weer terug te nemen.” Wat ons betreft komen er zo weinig mogelijk uitzonderingen overigens. In dit artikel beschreven we onlangs zes manieren waarop het statiegeldsysteem verbeterd kan worden.

Zuivel

Verpact zegt ook een voorstander te zijn van verplicht statiegeld op flessen met sap. Maar, voor wat hoort wat en dus wil Verpact iets terug. Klein Lankhorst wil namelijk dat zuivelflessen niet meer meetellen voor het behalen van de wettelijke norm. Deze flessen innemen en recyclen zou onhygiënisch en ingewikkeld zijn. Door ze niet meer onder de norm te scharen, wordt het voor Verpact makkelijker om die doelstelling te halen. Maar zo worden  wel waardevolle grondstoffen verkwist.

Fair Resource Foundation vindt het onwenselijk om zuivelflessen niet meer onder de doelstelling te laten vallen en baseert zich op Reloop die stelt dat zuivelverpakkingen inderdaad vaak uitgezonderd zijn van statiegeld maar dat onder meer Duitsland zuivel heeft toegevoegd. En wat zegt ons eigen boerenverstand: vroeger kon de melkboer ook gewoon glazen flessen ophalen – hoezo zou inname dan nu niet kunnen?

 

 

More on this topic

Reactie op beleidsbrief en evaluatie statiegeldregelgeving: Statiegeld werkt, en na de nodige verbeteringen nog beter

Reactie op beleidsbrief en evaluatie statiegeldregelgeving: Statiegeld werkt, en na de nodige verbeteringen nog beter

Onderzoeksbureau CE Delft lichtte het Nederlandse statiegeldsysteem door. Het onderzoeksrapport is op maandag 14 april naar de Tweede Kamer gestuurd, met daarbij een beleidsreactie van staatssecretaris Jansen. CE Delft stelt zeven verbeterpunten voor. In dit artikel gaan we in op deze opties, zoomen we in op de reactie van de staatssecretaris, en voegen we onze eerste meningen toe.

Lees meer
Het middenveld mag niet genegeerd worden bij de herziening van de Belgische verpakkingsakkoord

Het middenveld mag niet genegeerd worden bij de herziening van de Belgische verpakkingsakkoord

[Persbericht] Belgische burgers helpen de industrie om meer dan 50kg verpakkingen per jaar te recycleren. 17% van het zwerfvuil in Vlaanderen wordt opgeruimd door zwerfvuilvrijwilligers. Toch hebben ze geen inspraak in hoe het verpakkingsbeheer de komende jaren zal vorm krijgen. Middenveldorganisaties roepen Minister Brouns en het Interregionaal Verpakkingscommissie op om hen niet te negeren bij de herziening van de Belgische verpakkingswetgeving.

Lees meer
Evaluatie van de hergebruik maatregelen

Evaluatie van de hergebruik maatregelen

Europa streeft naar een circulaire economie waarin hergebruik de norm is en de wegwerpmaatschappij wordt teruggedrongen. De Single-Use Plastics Directive (SUPD) en de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) bevatten diverse maatregelen om eenmalige verpakkingen te verbieden of te verminderen.

Lees meer