Verpakkings-
beleid
Bierflesjes, kartonnen pakjes, blikjes en zakjes: iedereen heeft in het dagelijks leven te maken met verpakkingen. Ons verpakkingsafval is in Europa in de afgelopen jaren drastisch toegenomen. We gebruiken verpakkingen vaak maar heel kortstondig, daarna verdwijnt het overgrote deel in de prullenbak. We zetten ons in voor een andere omgang met verpakkingen. Door wegwerpverpakkingen waar mogelijk te voorkomen of te vervangen door een herbruikbare verpakking, hebben we minder grondstoffen nodig én neemt de hoeveelheid verpakkingsafval snel af.
samen tegen onnodige verpakkingen
Verpakkingsbeleid wordt op verschillende politieke niveaus geregeld. Zo bepaalt de Europese Verpakkingsverordening (Packaging and Packaging Waste Regulation) de regels voor alle verschillende soorten verpakkingsmateriaal, terwijl de Regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik (Single Use Plastics Directive) specifiek bepaald hoe omgegaan moet worden met plasticproducten. Daarnaast zijn er ook nog regels rond producentenverantwoordelijkheid, waarbij producenten verplicht worden om de kosten van de inzameling en verwerking van bepaald verpakkingsafval te betalen.
Fair Resource Foundation zet zowel op nationaal niveau, als op internationaal niveau in op ambitieus verpakkingsbeleid en goede implementatie van nieuwe regels om de ongecontroleerde groei van verpakkingsafval te stoppen. Op Europees niveau werken we samen in een coalitie van milieuorganisaties met verschillende expertise (plastic, papier, normering), om op die manier samen een sterk geluid te kunnen laten horen bij de verschillende onderhandelingen.
papieren wegwerpverpakkingen zijn niet de oplossing
Papier en karton vormen het grootste deel van de verpakkingsafvalmaterialen en zijn de op een na snelst groeiende stroom van verpakkingsafval. De verminderde vraag naar papier uit andere sectoren, zoals grafisch en sanitair papier, wordt gecompenseerd door de snelle groei in verpakkingen, mede gedreven door opkomende trends zoals e-commerce en voedselbezorging. Papieren verpakking blijft de grootste bron van verpakkingsafval in de Europese Unie (41,1%).
Toch worden papieren verpakkingen vaak gezien als ‘duurzaam’ alternatief voor plastic verpakkingen. Onderzoek toont echter aan dat papieren alternatieven veel problemen met zich meebrengen, en dat papier bijna altijd wordt gecombineerd met kunststoffen en chemische coatings. Papieren verpakkingen voor voedsel en dranken staan voor meerdere uitdagingen gedurende hun levenscyclus, waaronder de impact van de pulp- en verpakkingsindustrie op klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, waterstress en ontbossing.
Fair Resource Foundation wil dat Europa effectieve regels invoert om de ongecontroleerde groei van eenmalige verpakkingen aan te pakken, ongeacht het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.
Laatste publicaties
over Verpakkingsbeleid
Wil je meer weten over dit onderwerp?