#EndDoublePackaging: Jouw foto’s kunnen een einde maken aan dubbele verpakkingen

by Chloe Schwizgebel | 19 februari 2024

Oververpakking is een groeiende zorg voor ons milieu. Het meest frustrerend zijn dubbele verpakkingen: wanneer een extra onnodige laag papier of plastic om een verpakt product wordt gedaan om ze samen te voegen en meer te verkopen. Om deze verpakkingswaanzin uit winstbejag een halt toe te roepen, hebben Canal It Up, Proper Strandlopers, Gents Milieufront en Fair Resource Foundation de handen ineengeslagen om de campagne End Double Packaging te lanceren. Met deze campagne roepen we consumenten op om gevallen van oververpakking en dubbele verpakkingen op te sturen naar Fost Plus, de organisatie die de verpakkingsindustrie in België vertegenwoordigt. Daarnaast roepen we consumenten ook op om geen producten in dubbele verpakkingen te kopen.

Met deze campagne hopen we de producenten en supermarkten te bereiken zodat ze hun verantwoordelijkheid nemen voor een duurzamere manier om producten te verpakken. De boodschap is simpel: wanneer consumenten een product met dubbele verpakkingen zien in de supermarkt, maak er dan een foto van en stuur deze naar het formulier van Fost Plus. Daarnaast kunnen consumenten de dubbele verpakkingen die ze tegenkomen ook online delen met de hashtag #EndDoublePackaging.

De organisatie Canal It Up – de organisatie die werkt naar schonere waterwegen in Brussel – deed uitgebreid onderzoek en vond dat Colruyt de grootste vervuiler is van de Brusselse kanalen. Naar aanleiding van dit onderzoek, claimt Colruyt groep te werken aan innovatieve oplossingen om plastic vervuiling tegen te gaan. Het team van Canal It Up besloot de retailer op de proef te stellen. Ze gingen winkelen in de Colruyt van Jette en vonden 171 producten met dubbele verpakkingen. Deze extra plastic verpakkingen hebben maar één functie: meer producten verkopen. Deze multipacks worden door Colruyt zelf gemaakt; producenten leveren hun producten namelijk zonder deze extra lagen plastic. Echter is Colruyt niet de enige supermarkt die dubbele verpakkingen gebruikt, in andere supermarkten zijn namelijk ook voorbeelden van dubbele verpakkingen gevonden, zoals ook terug te zien is in onderstaande campagnevideo.

voorbeelden van dubbele verpakkingen die zijn gevonden in Colruyt in Jette

Afgezien van het overbodige gebruik van plastic, brengt oververpakking nog een aantal andere problemen met zich mee:

Wij hebben de macht!

Consumenten hebben de macht om het gedrag van retailers te veranderen. Een recent rapport van Recycling Netwerk Benelux over de preventie en het hergebruik van verpakkingsafval in België identificeerde mondige consumenten als een machtige groep om een vermindering van verpakkingen te eisen. We moedigen iedereen in België aan om oververpakking of dubbele verpakking te melden via de website van Fost Plus, en om natuurlijk geen producten in dubbele verpakkingen te kopen.,/p>

Deze campagne is een gezamenlijke actie van:

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

PFAS: de reden dat hobby kippeneieren gevaarlijk zijn voor je gezondheid

PFAS: de reden dat hobby kippeneieren gevaarlijk zijn voor je gezondheid

Amsterdam, 30 januari 2024 – PFAS, de “forever chemical”, zit inmiddels overal: in ons voedsel, in het water en zelfs in de eieren van hobbykippen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Transparency International Nederland (TI-NL) zoekt naar de grondoorzaken van deze problematiek in het kader van haar project weeffouten in de democratie.

read more