Word een Zero Waste City en maak impact!

door Maïté Liekens and Emmy Van Daele | 6 februari 2025

Afval verminderen, kosten besparen en een gezondere leefomgeving creëren: dat klinkt als een droom voor elke stad of gemeente. Met de Zero Waste Cities Certification (ZWCC) wordt die droom werkelijkheid. Dit onafhankelijke certificeringsprogramma, ontwikkeld door Mission Zero Academy en ondersteund door Zero Waste Europe, helpt steden en gemeenten om systematisch afval te verminderen en circulaire economie te bevorderen.

Waarom kiezen voor de Zero Waste Cities Certification?

De ZWCC is geen loos label, maar een ambitieus en bewezen traject dat lokale overheden stap voor stap begeleidt naar effectieve afvalpreventie. Fair Resource Foundation ondersteunt dit initiatief volledig, omdat het verder gaat dan goede bedoelingen en concrete impact oplevert. Dankzij een gestructureerde aanpak en de begeleiding van mentoren, zoals Maïté Liekens, kunnen steden en gemeenten binnen drie jaar een onafhankelijke audit doorstaan en het prestigieuze certificaat behalen.

Wat houdt de certificering in?

De Zero Waste Cities Certification is gebaseerd op meer dan 10 jaar expertise binnen Zero Waste Europe. Steden en gemeenten die zich engageren, krijgen deskundige begeleiding, een op maat gemaakt actieplan en toegang tot een breed Europees netwerk. De certificering bestaat uit verschillende niveaus (1 tot 5 sterren), waarbij inspanningen om afval verder te verminderen worden beloond.

Zoersel: een inspirerend voorbeeld

De gemeente Zoersel heeft zich als eerste in België kandidaat gesteld als Zero Waste City. Samen met het hoofd lokale implementatie van Zero Waste Europe, Jack McQuibban en hun mentor Maïté Liekens, stelden ze een afvalpreventieplan op. Het nieuwe stadsbestuur gaat samen met hun burgers de komende die jaar aan de slag om hun al zeer lage hoeveelheid restafval nóg meer naar beneden te krijgen. 

Sluit je aan en maak het verschil!

Wil jouw stad of gemeente ook afval verminderen, de circulaire economie versterken en een voorbeeldrol spelen in Europa? Neem contact op en zet de eerste stap naar een duurzame toekomst! Contacteer Maïté Liekens op maite@fairresourcefoundation.org voor meer informatie.

 

 

Gerelateerde tags

More on this topic

Reactie op beleidsbrief en evaluatie statiegeldregelgeving: Statiegeld werkt, en na de nodige verbeteringen nog beter

Reactie op beleidsbrief en evaluatie statiegeldregelgeving: Statiegeld werkt, en na de nodige verbeteringen nog beter

Onderzoeksbureau CE Delft lichtte het Nederlandse statiegeldsysteem door. Het onderzoeksrapport is op maandag 14 april naar de Tweede Kamer gestuurd, met daarbij een beleidsreactie van staatssecretaris Jansen. CE Delft stelt zeven verbeterpunten voor. In dit artikel gaan we in op deze opties, zoomen we in op de reactie van de staatssecretaris, en voegen we onze eerste meningen toe.

Lees meer
Evaluatie van de hergebruik maatregelen

Evaluatie van de hergebruik maatregelen

Europa streeft naar een circulaire economie waarin hergebruik de norm is en de wegwerpmaatschappij wordt teruggedrongen. De Single-Use Plastics Directive (SUPD) en de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) bevatten diverse maatregelen om eenmalige verpakkingen te verbieden of te verminderen.

Lees meer