Afval verminderen, kosten besparen en een gezondere leefomgeving creëren: dat klinkt als een droom voor elke stad of gemeente. Met de Zero Waste Cities Certification (ZWCC) wordt die droom werkelijkheid. Dit onafhankelijke certificeringsprogramma, ontwikkeld door Mission Zero Academy en ondersteund door Zero Waste Europe, helpt steden en gemeenten om systematisch afval te verminderen en circulaire economie te bevorderen.
Waarom kiezen voor de Zero Waste Cities Certification?
De ZWCC is geen loos label, maar een ambitieus en bewezen traject dat lokale overheden stap voor stap begeleidt naar effectieve afvalpreventie. Fair Resource Foundation ondersteunt dit initiatief volledig, omdat het verder gaat dan goede bedoelingen en concrete impact oplevert. Dankzij een gestructureerde aanpak en de begeleiding van mentoren, zoals Maïté Liekens, kunnen steden en gemeenten binnen drie jaar een onafhankelijke audit doorstaan en het prestigieuze certificaat behalen.
Wat houdt de certificering in?
De Zero Waste Cities Certification is gebaseerd op meer dan 10 jaar expertise binnen Zero Waste Europe. Steden en gemeenten die zich engageren, krijgen deskundige begeleiding, een op maat gemaakt actieplan en toegang tot een breed Europees netwerk. De certificering bestaat uit verschillende niveaus (1 tot 5 sterren), waarbij inspanningen om afval verder te verminderen worden beloond.
Zoersel: een inspirerend voorbeeld
De gemeente Zoersel heeft zich als eerste in België kandidaat gesteld als Zero Waste City. Samen met het hoofd lokale implementatie van Zero Waste Europe, Jack McQuibban en hun mentor Maïté Liekens, stelden ze een afvalpreventieplan op. Het nieuwe stadsbestuur gaat samen met hun burgers de komende die jaar aan de slag om hun al zeer lage hoeveelheid restafval nóg meer naar beneden te krijgen.
Sluit je aan en maak het verschil!
Wil jouw stad of gemeente ook afval verminderen, de circulaire economie versterken en een voorbeeldrol spelen in Europa? Neem contact op en zet de eerste stap naar een duurzame toekomst! Contacteer Maïté Liekens op maite@fairresourcefoundation.org voor meer informatie.
![](https://fairresourcefoundation.org/wp-content/uploads/2025/02/image-3.png)
Gerelateerde tags
![Hoe is het nu met statiegeld in Nederland?](https://fairresourcefoundation.org/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot-2025-02-11-at-15.57.55-1080x593.png)
Hoe is het nu met statiegeld in Nederland?
Er gebeurt veel rondom statiegeld op flesjes en blikjes. IenW evalueert de regeling, een verhoging wordt overwogen, en samen met de Consumentenbond pleiten we voor 5 cent extra premie. Wat is de stand van zaken en hoe kijkt Fair Resource Foundation hiernaar?
![5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd](https://fairresourcefoundation.org/wp-content/uploads/2024/12/statiegeld.avif)
5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd
Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.
![Tweede Reusable Packaging Fair groot succes](https://fairresourcefoundation.org/wp-content/uploads/2024/12/RPF2024_241119_MarcoScheurink_MY2S9826-1-1080x675.jpg)
Tweede Reusable Packaging Fair groot succes
Ontdek de hoogtepunten van de Reusable Packaging Fair 2024 in ‘s-Hertogenbosch, waar overheid, bedrijven en experts samenkwamen om de transitie naar hergebruik te versnellen. Met 480 bezoekers, 55 sprekers en 25 stands stond herbruikbare verpakkingen centraal in de weg naar een circulaire economie.