Surfen tegen wegwerp van Brussel tot Amsterdam

door Rob Buurman | 29 juni 2022

Zondag om 15u zal Eurocommissaris Frans Timmermans op de Korenlei in Gent spreken over de nieuwe plannen van de Europese Commissie in de strijd tegen wegwerpplastics en verpakkingsafval (Bekijk het videoverslag op de website van de Europese Commissie).

Hij doet dit naar aanleiding van de Mission Resue-expeditie van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. Die gaat in Gent zijn electrisch surfboard van wegwerpbekers demonstreren.

Samen met Mission Reuse, Enviu, Natuur & Milieu en Recycling Netwerk Benelux wil Tinga de overstap van vervuilende wegwerpbekers naar herbruikbare bekers sterker in het Belgisch, Nederlands en Europees beleid krijgen.

Op zijn surftrip door België maakt hij tussenstops in Antwerpen (2 juli), Dendermonde en Gent. Op 3 juli in Gent vertelt Europees Commissaris Frans Timmermans meer over de plannen die hij dit najaar presenteert om verpakkingsafval verder te verminderen, en hergebruik te stimuleren.

 

5 miljoen wegwerpbekers elke ochtend, 385 kilometer lang

Elke ochtend belanden alleen al in Nederland 5 miljoen koffiebekers in het afval. Op een rij is dit 385 kilometer. Dat is precies de afstand die Merijn Tinga zal afleggen. In het surfboard zijn 500 bekers verwerkt. Dus elke ochtend wordt er in Nederland een hoeveelheid koffiebekers met de omvang van 10.000 surfboards weggegooid.

Merijn Tinga is in Nederland bekend als de ‘Plastic Soup Surfer’: “Als morgen wegwerpbekers verboden worden, hoeft er geen kop koffie minder om gedronken te worden, alle oplossingen liggen voorhanden. Gezien de staat van onze aarde moeten we van wegwerp afstappen en ‘hergebruik’ zo snel mogelijk de nieuwe norm worden. Samen met Mission Reuse laten we zien hoe makkelijk dat kan zijn.”

 

Wegwerpverpakkingen verbruiken veel grondstoffen en energie

Zodra de laatste slok koffie binnen is, is het koffiebekertje waardeloos geworden voor de gebruiker. Ze belanden in de vuilbak of eindigen als zwerfvuil, worden verbrand en in een enkel geval gerecycled – en niet tot koffiebekers. De meest nuttige toepassing die overblijft is toiletpapier. Hiermee verliezen en verbranden we dus waardevolle, steeds schaarser wordende, grondstoffen.

Het voorbeeld van de koffiebeker illustreert het grotere probleem van de huidige wegwerpeconomie. Het kost enorm veel grondstoffen en energie om die wegwerpproducten zoals shampoo flessen, luiers of verpakkingen voor online bestellingen te maken. Het probleem is dat de huidige businessmodellen en consumenten gewoontes volledig gebaseerd zijn op eenmalig gebruik. Ook het huidige beleid faciliteert dit eenmalige gebruik van verpakkingen.

Mission Reuse zet zich in om de transitie naar herbruikbaar concreet te maken en te versnellen. Door campagnes te voeren, ondernemers te helpen en voorstellen te doen voor wet- en regelgeving.

 

Waar bestaat goed beleid uit?

Plastic Soup Surfer Vlissingen

We vragen het volgende:

  • Geen duurzaamheidsdoelstellingen op recycling, maar op hergebruik van het volledige product
  • Een ambitieuze implementatie van de Single Use Plastic Directive, waar preventie en hergebruik de boventoon in voeren
  • De gemeente faciliteert horeca en kantoren die met hergebruik aan de slag willen, zodat niet iedereen hetzelfde wiel hoeft uit te vinden

 

Over de organisaties

Mission Reuse is een initiatief van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux, de autoriteit op het gebied van wegwerpplastics en hergebruik, de impact venture builder Enviu,  en de stichting Natuur & Milieu. Het transitieprogramma Mission Reuse richt zich op overheid, bedrijfsleven en consumenten. Met pilots, lobby en onderzoek wil de organisatie concrete alternatieven voor hergebruik bieden. Momenteel lopen er pilots bij e-commerce spelers, universiteiten en festivals.

De Plastic Soup Surfer vraagt campagnematig aandacht voor single use plastics die in het afval belanden door surfcampagnes en lobby richting overheid en bedrijfsleven. De organisaties bundelen hun krachten in deze campagne tegen eenmalig te gebruiken koffiebekers.

 

In de media

Aandacht voor het gevaar van wegwerpkoffiebekers | Lifestyle | Telegraaf.nl
Merijn Tinga strijdt al surfend tegen wegwerpbekers: ‘De oplossingen zijn er, maar de knop moet om’ | Leidschdagblad
Van Brussel naar Amsterdam op surfboard van koffiebekers | Sleutelstad
Plastic Soup Surfer gaat strijd aan tegen wegwerpbekertjes | Sleutelstad
https://www.maassluis.nu/tag/plastic-soup/
https://www.pzc.nl/gent/plastic-soup-surfer-meert-aan-in-gent-pionier-op-vlak-van-hergebruik~a65f30bf/
Plastic Soup Surfer Merijn Tinga voert ook op Groene Dender strijd tegen eenmalige drankverpakkingen | Dendermonde | hln.be
“Plastic Soup Surfer” Merijn Tinga surft 385 kilometer met plank van wegwerpbekers tussen Brussel en Amsterdam | VRT NWS
Anti-wegwerpbekercampagne begin juli van start – AfvalOnline
Plastic Soup Surfer surft 385 kilometer van Brussel naar Amsterdam op surfboard van wegwerpbekers – Actueel & Marketing
385 kilometer surfen op surfboard van wegwerpbekers • Vakblad Recycling Magazine Benelux
https://www.ab-magazine.nl/nieuws/evenementen/7623-plastic-soup-surfer-op-wegwerpbeker-e-board-brussel-amsterdam/
Plastic Soup Surfer surft 385 kilometer van Brussel naar Amsterdam op wegwerpbeker-surfboard
Plastic Soup Surfer Merijn Tinga surft op board van wegwerpbekertjes van Brussel naar Amsterdam.
Tocht met een surfboard tegen de wegwerpsamenleving – Vroege Vogels – BNNVARA
Surfen tegen de wegwerpsamenleving | NPO Radio 1

Meer weten?

Lees ook

 

Het traject

 

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

Reusable Packaging Fair 2024

Reusable Packaging Fair 2024

Na het succes van de eerste Reusable Packaging Fair, nodigen we je graag uit voor de volgende editie op dinsdag 19 november 2024 in congrescentrum 1931 in ‘s-Hertogenbosch. De Reusable Packaging Fair wordt onder andere georganiseerd door Mission Reuse, een samenwerkingsproject tussen Natuur & Milieu, Enviu en Fair Resource Foundation.

Lees meer