Maaltijdbezorgdienst Deliveroo, Stad Hasselt en milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux werken het komende jaar aan een circulaire oplossing om maaltijden in herbruikbare verpakkingen te laten bezorgen.
Het project is is een primeur in Belgiƫ en een voorloper in Europa. Geen enkele van de grote maaltijdbezorgdiensten maakt op dit moment gebruik van herbruikbare verpakkingen. Wie een pizza of een hamburger thuis laat bezorgen, ontvangt deze altijd in een wegwerpverpakking. Maar na een paar minuten gebruik belandt de verpakking al in de vuilbak, en wordt zelden gerecycleerd.
Uniek aan dit project is dat het meteen in de praktijk wordt getest. Inwoners van Hasselt zullen vanaf het najaar maaltijden in herbruikbare verpakkingen kunnen laten bezorgen, waar en wanneer ze maar willen. Het initiatief sluit aan bij de groeiende bezorgdheid rond eenmalige plastic wegwerpverpakkingen.
Met het project āDeliveroundā willen Deliveroo, Stad Hasselt en Recycling Netwerk laten zien en ervaren dat het ook mogelijk is om een maaltijd in een herbruikbare verpakking te laten bezorgen, zonder verlies van comfort en smaak.
Het project beoogt het volledige proces, van bestellen tot verpakken en bezorgen. We willen, in een complex systeem waarin vandaag wegwerp nog de norm is, zoveel mogelijk grondstoffen behouden. Het team onderzoekt hierbij wat voor de consument, restaurants, bezorgdienst Ć©n het milieu de meest geschikte verpakking en het meest optimale logistieke systeem is.
Projectleider Inge Luyten van Recycling Netwerk Benelux: āHoe kunnen we een efficiĆ«nt en concurrerend systeem van herbruikbare verpakkingen opzetten? Wat moet er veranderen aan het product, het bezorgsysteem en de bredere context opdat de bezorging en terugname goed en eenvoudig werkt, voor de restaurants, de bezorgers en de consument? Dat zijn de vragen waar we met dit project antwoorden op zoeken. Als milieuorganisatie die strijdt tegen de plastic afvalberg, willen we met dit initiatief meewerken aan een oplossing, in samenwerking met een bedrijf. Want je kan geen circulaire economie opzetten zonder daarin de bedrijven te betrekkenā.
Maaltijdbezorgdienst Deliveroo is hierbij de schakel. Zij verbindt via haar applicatie de consumenten met de restaurants in de stad. Rodolphe Van Nuffel, woordvoerder bij Deliveroo: “Deliveroo heeft de manier waarop mensen eten fundamenteel veranderd. Mensen bestellen bij de beste restaurants in de stad wanneer en waar ze willen. Met dit unieke project wil Deliveroo bijdragen aan een nog bredere verandering en actief meewerken aan het vraagstuk rond duurzaamheid. Wij zijn er ook om onze restaurantpartners te steunen om nog duurzamer te worden en klanten in staat te stellen milieubewuste keuzes te maken. Dit is de positieve rol die wij kunnen spelen als groeiend bedrijf.”
Volgens Joost Venken, schepen van leefmilieu, duurzaamheid en circulaire economie in Hasselt, is de stad een vanzelfsprekend laboratorium voor dit experiment. Hij zegt: āMet herbruikbare borrelglaasjes tijdens de Jeneverfeesten of het weren van plastic glazen en bestek tijdens parkfeest Amuse, pionieren we al langer in Hasselt binnen het vraagstuk rond duurzaamheid. Onze doelstelling is dan ook duidelijk: de transitie van een lineaire naar een circulaire economie waar niets in verloren gaat. Dit project past perfect binnen deze ambitie.ā
āEn die bewustmaking is nodigā, vult Laurence Libert, schepen van reinheid en afvalbeleid aan. āWegwerpplastics vormen namelijk een wereldwijd probleem. Ze zijn gemaakt om eeuwig mee te gaan. Daarom kunnen we deze wegwerpplastics beter zoveel mogelijk vermijden. Tijdens de maand mei proberen we de Hasselaren bewust te maken van hun plasticgebruik en bieden we allerlei tips aan om het plasticgebruik te verminderen. Deze acties kaderen in een groter bewustzijnsactie rond afval waar Hasselt de komende jaren sterk op zal inzetten, niet alleen bij de inwoners maar ook bij de handelaars en bezoekers. Dit experiment sluit naadloos aan bij onze doelstellingen binnen het afvalbeleid en we zetten er daarom graag mee onze schouders onder dit initiatief.ā
In november 2018 zegde Vlaanderen Circulair een projectsubsidie toe aan Deliveround, waardoor het project van start kon gaan.
Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā