#BackToSender: stuur flesjes en blikjes terug naar drankproducenten

door Rob Buurman and Suze Govers | 8 november 2017

Met de campagne #BackToSender wil milieuorganisatie Recycling Netwerk de drankenproducenten aansporen om de uitbreiding van statiegeld te steunen.

[rotatingtweets search=’#BackToSender’ official_format=’1′]

“Als milieuorganisatie vinden wij dat de producenten zelf verantwoordelijkheid dragen voor hun wegwerpverpakkingen. Ze verkopen wereldwijd 1 miljoen plastic flessen per minuut, maar dragen geen zorg voor wat hiermee gebeurt na gebruik. Met onze actie vragen we hen om zich positief uit te spreken over de uitbreiding van statiegeld. Zodat hun verpakkingen niet meer in de natuur terechtkomen”, legt directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk uit.

Het idee is dat Nederlanders en Vlamingen die buitenshuis een lege drankverpakking vinden, deze eenvoudig kunnen terugsturen naar de producent. Dat kan per post (gratis naar het antwoordnummer, of gefrankeerd naar het postadres) of door een foto van de verpakking te nemen en deze op social media te plaatsen met de hashtag #BackToSender.

“Zo kan je aan de drankenproducent laten weten dat zijn afval jou stoort, en je om een structurele oplossing vraagt”, legt Rob Buurman van Recycling Netwerk uit. De milieuorganisatie zal ook zelf iedere dag een drankverpakking terugsturen en bereidt zich voor op verdere acties.

Meer en meer mensen storen zich immers aan zwerfafval. 40 procent daarvan zijn lege blikjes en plastic flesjes. Tegenover zo’n stroom aan afval zijn sensibilisatiecampagnes en opruimacties niet opgewassen. De kosten voor opruiming swingen inmiddels de pan uit. Die factuur komt terecht bij de gemeenten – en dus uiteindelijk de belastingbetalers.

Een statiegeldsysteem is de enige methode waarvan bewezen is dat het 90 procent minder plastic flessen in zwerfafval kan realiseren. Statiegeld is ook een voorwaarde om van circulaire economie en klimaatbeleid te kunnen spreken: het garandeert veel meer hergebruik van grondstoffen en minder CO2-uitstoot.

Met Anheuser-Busch InBev (producent van onder meer Jupiler) en Heineken Holding herbergen België en Nederland respectievelijk de nummer 3 en 5 van de drankenproducenten in de Forbes Global 2000-lijst. Pepsico is het grootste drankenbedrijf, Coca-Cola het tweede.

“Naast Coca-Cola en Heineken vinden we in het zwerfafval ook veel blikjes en flesjes terug van Red Bull en Spa”, legt Buurman uit. “Als al die bedrijven het voorbeeld van Coca-Cola in Schotland zouden volgen, en instemmen met een statiegeldsysteem, zou dat een grote stap vooruit zijn voor onze wijken en natuur. De first mover zou bovendien een imagobonus genieten”, besluit Recycling Netwerk.

De BackToSender-campagne kan je volgen op deze platformen:

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. Door een tekort aan inleverpunten en inefficiënte systemen blijft het doel van 90% inzameling ver uit zicht. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.

Lees meer
Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Coca-Cola, Unilever, Lidl zijn de hoofdverantwoordelijken voor de vervuiling van de Vlaamse Kust in Oostende. Niet de gezinnen met kinderen, noch de toeristen. Fair Resource Foundation bundelde haar krachten met Proper Strand Lopers en City to Ocean om de last terug op de schouders van de producenten te leggen.

Lees meer