De Deense milieuorganisatie Nepenthes heeft op 14 december een officiƫle klacht ingediend bij de Deense Ombudsman tegen Coca-Cola. De frisdrankgigant maakt zich volgens de organisatie schuldig aan misleiding van de markt met de reclame over de nieuwe plantfles in Denemarken.
Coca-Cola maakt volgens Nepenthes misbruik van de consumentenzorgen over het milieu door de nieuwe plantfles als veel milieuvriendelijker af te schilderen dan de standaardflessen en blikjes. Tijdens de afgelopen Klimaattop in Kopenhagen lanceerde Coca-Cola de reclame voor deze nieuwe fles, die volgens het bedrijf gemaakt is van gerecycled materiaal en bestaat uit 15% plantaardig materiaal. De fles zou 25% besparen op CO2-uitstoot.
Nepenthes beschuldigt Coca-Cola van āgreenwashingā en valse marketing. āCoca-Cola schrijft op zijn website dat het plantaardig materiaal ethanol is, dat gemaakt is van suikerriet en melasse,ā schrijft Kristian JĆørgensen, voorzitter van Nepenthes. āDit maakt het plastic niet vriendelijk voor het klimaat. Hierdoor moet namelijk meer land gebruikt worden voor andere doelstellingen dan voedselproductie. Daarmee verhoog je het risico op ontbossing om landbouwgrond te creĆ«ren. Deze conversie resulteert in enorme uitstoot van CO2 die in planten en de bodem is opgeslagen. Dit is een veelvoorkomend probleem bij de productie van eerste-generatie bioethanol. Daarom is het gebruik van plantaardig materiaal niet noodzakelijkerwijs goed voor het milieu.ā Bovendien is er helemaal geen documentatie om de claim āmilieuvriendelijke flesā te onderbouwen, voegt JĆørgensen toe. En de reclame stelt verder dat de flessen 100% recyclebaar zijn. Ook dat is misleidend, stelt hij. āHet recycling van plastic flessen is niet nieuw. Het is een standaard manier om flessen in Denemarken te maken.ā
Als de onderneming niet kan bewijzen dat de fles inderdaad beter voor het milieu is dan andere flessen, schendt de campagne de Deense wet die consumenten beschermt tegen marketing op onjuiste vooronderstellingen. In het verleden diende Nephentes al met succes een klacht in tegen oliemaatschappij Statoil, die in een reclamecampagne de benzine met vijf procent bioethanol als zeer milieuvriendelijk presenteerde.