EUROPESE BATTERIJ-INZAMELING NOG LANG NIET OP NIVEAU

door Rob Buurman | 10 september 2009

Het gaat helemaal niet zo goed met de recycling van batterijen. Slechts 14,5 procent van de verkochte batterijen in Europa wordt hergebruikt. De Europese cijfers van 2008 laten een lichte daling zien van het aantal gerecyclede wegwerpbatterijen zien. Een lichtpuntje is er wel: de verwerking van het aantal oplaadbare batterijen stijgt wel. Dat zorgt voor een algemene groei van 1 procent. De Europese batterijrecycling organisatie EBRA roept de landen op om beter hun best te doen. Het Recycling Netwerk staat daarachter. We moeten meer inzetten op oplaadbare batterijen. Dat zou gezien kunnen worden als een prachtige milieu-innovatie als deze de markt veroveren.


In 2012 moeten alle EU-leden namelijk voldoen aan de norm van 25 procent. Nederland haalt dat gemiddelde inmiddels al, maar er zijn nog steeds landen die daar ver onder zitten. In 2008 werd in Europa maar 27.600 van de in totaal 190.000 ton verkochte batterijen gerecycled. De recycling van wegwerpbatterijen daalde met 4,6 procent, terwijl de recycling van oplaadbare batterijen met 44 procent steeg. Om dat Europese gemiddelde op 25 procent te krijgen binnen drie jaar moet er dus nogal wat gebeuren, stelt de EBRA.
Overigens zijn de doelstellingen van de Europese richtlijn nog steeds maar een minderheid van de batterijen die gerecycled wordt. De inzameling kan de sterke groei van de batterijenverkoop niet bijbenen: ieder jaar zitten er meer wegwerpbatterijen in het afval. En nog steeds is bijna 90% van de batterijen niet-oplaadbaar; van afvalpreventie komt ook niets terecht.
In 2016 moet volgens de Europese richtlijn het percentage recycling van batterijen op 45 procent liggen. Wanneer de stijging van het batterijengebruik doorgaat zoals verwacht moeten er in 2016 bijna twee keer zoveel batterijen worden ingezameld als nu gebeurt. De stagnatie van de afgelopen vier jaar is wat dat betreft weinig hoopgevend.
Terwijl juist bij batterijen er een gouden kans ligt om afval te voorkomen door in te zetten op oplaadbare batterijen, zo stelt het Recycling Netwerk. Oplaadbare batterijen zouden kunnen worden gezien als een prachtige milieu-innovatie wanneer ze de markt zouden veroveren. Maar nog steeds is het overgrote deel van de batterijen niet oplaadbaar.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. Door een tekort aan inleverpunten en inefficiënte systemen blijft het doel van 90% inzameling ver uit zicht. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.

Lees meer
PFAS: de reden dat hobby kippeneieren gevaarlijk zijn voor je gezondheid

PFAS: de reden dat hobby kippeneieren gevaarlijk zijn voor je gezondheid

Amsterdam, 30 januari 2024 – PFAS, de “forever chemical”, zit inmiddels overal: in ons voedsel, in het water en zelfs in de eieren van hobbykippen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Transparency International Nederland (TI-NL) zoekt naar de grondoorzaken van deze problematiek in het kader van haar project weeffouten in de democratie.

Lees meer