Honderdduizend plastic dopjes op Nederlandse stranden

door Rob Buurman | 17 mei 2010

De Plastic Soep krijgt internationaal veel aandacht. Maar hoe zit het met de eigen Noordzee? Naar schatting wordt jaarlijks twintigduizend ton aan afval gedumpt, waaronder veel plastic. Een bewijs daarvan is te vinden op onze stranden: naar schatting liggen daar alleen al honderdduizend plastic dopjes. En het wordt niet beter.


Afval op strand
Dat blijkt uit een schatting van Stichting De Noordzee, die ruim tien jaar het afval op de Nederlandse stranden telt. Na tien jaar zou je verwachten dat het afval op strand minder zou worden, met meer bewustzijn onder strandgangers, overheden en bedrijven. Niks is minder waar. Stichting De Noordzee signaleert dat de hoeveelheid afval op het strand nog steeds evenveel is als tien jaar terug.
Vier maal per jaar voert de stichting afvaltellingen uit op onze stranden. Van gloeilampen, auto-onderdelen, tot leeggelopen ballonnen, plastic zakken en flessen is er daar te vinden. Het komt overal vandaan, van Europa tot Noord-Amerika en Azië maar ook van Nederlandse strandbezoekers.
Ook IMARES doet onderzoek naar zwerfafval op de stranden en op de Noordzee. Onder meer door naar de maaginhoud van de Noordse stormvogel te kijken. Bijna alle onderzochte vogels (95 procent) hebben plastic in de maag, veel meer dan een paar jaar geleden. Daarom spreekt IMARES ook van de ‘Dutch Soup’. Naar schatting van het instituut zinkt 70 procent van de twintigduizend ton in zee gedumpte afval naar de bodem, blijft 15 procent drijven en eindigt de resterende 15 procent op het strand. Daar kan het zich bij het door strandbezoekers achtergelaten troep mengen.
Dat de stranden vaak schoon ogen, komt omdat de kustgemeenten ze met grote regelmaat schoonmaken voor het toerisme.
De plastic dopjes laten duidelijk zien dat een groot deel van het afval bestaat uit drankverpakkingen. Een groot deel van deze afval kan voorkomen worden door betere maatregelen. Zoals het invoeren van statiegeld op kleine flesjes bijvoorbeeld.
Natuurlijk blijft het belangrijkst dat strandbezoekers en schippers hun eigen troep niet zomaar op strand en overboord gooien.
Links:
Stichting De Noordzee
IMARES
Compendium voor de Leefomgeving

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.

Lees meer
Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Coca-Cola, Unilever, Lidl zijn de hoofdverantwoordelijken voor de vervuiling van de Vlaamse Kust in Oostende. Niet de gezinnen met kinderen, noch de toeristen. Fair Resource Foundation bundelde haar krachten met Proper Strand Lopers en City to Ocean om de last terug op de schouders van de producenten te leggen.

Lees meer