Recycling Netwerk constateert al jaren dat de bedrijven die de afvalproblemen veroorzaken, erin slagen steeds meer ook het afvalbeleid te bepalen. De Rijksoverheid is op allerlei terreinen zover terug getreden dat zowel het formuleren, als het informeren over, en zelfs het controleren van milieubeleid grotendeels is overgelaten aan de belanghebbende bedrijven zelf.
De uitzending “De kunstgrasberg” van onderzoeksprogramma Zembla toont dit nogmaals treffend aan.
Recycling Netwerk heeft daarom jaren terug besloten om zich meer te richten op de handhaving van bestaande regelgeving. Wat betreft het autobandenafval op kunstgras werd ons handhavingsverzoek uit 2016 weggewimpeld door de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. Wij denken meer te kunnen verwachten van de aangifte die we in september 2017 hebben ingediend bij de officier van justitie.
Dat ook het afval van kunstgrasvelden zelf slecht wordt verwerkt, is geen verrassing. Het onderliggende probleem is, dat binnen het milieubeleid een patroon is ontstaan waarbij het handhaven van prettig polderoverleg belangrijker is dan het handhaven van belangrijke milieumaatregelen, zegt Recycling Netwerk.
Ambtenaren die zich af doen met de makkelijkste oplossing binnen de hun beschikbare kaders, het oprekken van milieubeleid en het niet nagaan of gemaakte afspraken ook worden nagekomen, deze laksheid is een zorgelijke status quo.
Doordat de overheden niet handhaven, worden ontwikkelingen in daadwerkelijke recycling en correcte verwerking tegengehouden. Dit kan niet de bedoeling zijn van de Nederlandse ambitie voor het bereiken van een Circulaire Economie.