Milieubeweging blij met heldere standpunten.
De discussie over statiegeld op plastic flessen komt in een nieuwe fase. De NVRD, de branchevereniging voor afvalinzameling en reiniging, kiest onomwonden voor uitbreiding van statiegeld naar ook kleine plastic flesjes. Het NVRD-standpunt volgt op onderzoek van TNS-NIPO dat concludeert dat er massale steun is voor uitbreiding van statiegeld. De milieubeweging is er blij mee en hoopt dat een besluit over statiegeld op kleine flesjes niet voor de vijfde keer in vijftien jaar wordt uitgesteld.
De resultaten van het voor Nederland representatieve onderzoek laten zien dat ook in Nederland de steun voor statiegeld op plastic flessen onverminderd groot is: 73 Procent van de Nederlanders vindt afschaffen van statiegeld op grote plastic drankverpakkingen een slechte zaak. Sterker nog: ook de steun voor uitbreiding van de huidige statiegeldregeling is groot. Circa 70 procent stemt voor uitbreiding naar de kleine plastic drankverpakkingen, waarvoor nu nog géén statiegeldregeling geldt. Slechts 12% is tegen deze uitbreiding van statiegeld.
De NVRD dringt bij de Tweede Kamer aan op het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes en op het voorkomen van de afschaffing van bestaande statiegeldsystemen. Het onderzoeksrapport van TNS-NIPO werd dinsdag 8 februari aangeboden aan een delegatie van de Tweede Kamer commissie Infrastructuur en Milieu (I&M). Het rapport laat zien dat voor alle politieke partijen geldt dat een ruime meerderheid van hun kiezers voorstander is van zo’n uitbreiding van statiegeld (download hier het rapport).
Recycling Netwerk, dat namens de Nederlandse milieu-organisaties opkomt voor milieubewust afvalbeleid, is verheugd met deze duidelijke steun voor “de beste aanpak van inzameling en recycling”. Recycling Netwerk wijst er daarbij op dat statiegeld op plastic flessen zorgt voor 98% inzameling en 100% goede recycling, iets waar de gemengde inzameling van kunststof verpakkingen niet aan kan tippen.
Lees hier onze beknopte beschouwing waarin wij de inzameling via statiegeldsystemen vergelijken met de gescheiden inzameling bij huishoudens zoals deze momenteel plaatsvindt.
De vraag is wel of supermarkten en frisdrankproducenten hun verzet tegen de uitbreiding van statiegeld zullen staken wanneer hun kosten voldoende worden gecompenseerd. De hindermacht van deze bedrijven is groot. In de Verenigde Staten en Duitsland ontstond veel vertraging bij de uitbreiding van statiegeldsystemen door de vele juridische processen die werden gevoerd. Vorige week nog werd de anti-statiegeld campagne in de Northern Territory van Australië door milieuminister Karl Hampton betiteld als cynisch en misleidend (lees hier hier het betreffende artikel). Daarbij werd er op gewezen dat de vrijwilige haalsystemen te weinig resultaat behalen en dat statiegeld uitstekende resultaten kan boeken naast de haalsystemen.
Recycling Netwerk hoopt dat desondanks toch de nodige voortgang kan worden geboekt. Voorzitter Robbert van Duin: “We hopen dat ook de Nederlandse overheid na vijftien jaar van overleg en geschonden afspraken nu eindelijk durft te kiezen voor de oplossing waarvan iedereen weet dat het de juiste is. Statiegeld op kunststof flessen zorgt voor verreweg de hoogste respons en de beste recycling tegen de laagste kosten. En bijna iedereen wil het.”
Dit nieuwsbericht is door ons tevens verzonden als persbericht.