Nederland vraagt strengere normen voor rubbergranulaat

door Rob Buurman | 16 augustus 2018

ECHA gaat zich nu over dat voorstel buigen en geeft in 2019 een advies aan de Europese Commissie.

Afbeelding: uittreksel van “Annex to the restriction dossier

Het dossier van rubbergranulaat op kunstgrasvelden kwam in de Nederlandse en internationale actualiteit dankzij het Nederlandse onderzoeksprogramma Zembla, dat er meerdere uitzendingen aan wijdde.

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA, European Chemicals Agency) adviseert vandaag opnieuw dat mensen die op kunstgrasvelden met rubbergranulaat spelen de handen wassen, wondjes schoon maken en andere kleren aantrekken voor ze naar huis gaan.

Voor het eerst heeft ECHA het voornemen om milieurisico’s en andere gevaarlijke stoffen voor gezondheid te beoordelen.

 

Milieuorganisatie Recycling Netwerk riep in juli op om een moratorium in te voeren op het versnipperen van oude autobanden op sportvelden. De milieuorganisatie vroeg dit op basis van het officiële onderzoek van het RIVM dat toont dat het rubbergranulaat bij de onderzochte sportvelden tot ernstige milieuproblemen leidt. De normen van het (Nederlandse) Besluit Bodemkwaliteit worden bij maar liefst 9 van de 10 onderzochte sportvelden overschreden.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. Door een tekort aan inleverpunten en inefficiënte systemen blijft het doel van 90% inzameling ver uit zicht. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.

Lees meer
PFAS: de reden dat hobby kippeneieren gevaarlijk zijn voor je gezondheid

PFAS: de reden dat hobby kippeneieren gevaarlijk zijn voor je gezondheid

Amsterdam, 30 januari 2024 – PFAS, de “forever chemical”, zit inmiddels overal: in ons voedsel, in het water en zelfs in de eieren van hobbykippen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Transparency International Nederland (TI-NL) zoekt naar de grondoorzaken van deze problematiek in het kader van haar project weeffouten in de democratie.

Lees meer