Vandaag start de internationale campagne No Plastic Filter: een wereldwijde oproep tot een verbod op plastic sigarettenfilters. Centraal in de campagne staat de website www.noplasticfilter.org, waar burgers, bedrijven, instellingen, wetenschappers, NGO’s en lokale overheden samenkomen voor een gezamenlijke oproep voor een verbod op plastic peuken. Fair Resource Foundation bedacht en coördineert de campagne.
Bijna alle sigarettenfilters zijn gemaakt van plastic. Nadat een sigaret is opgerookt en weggegooid, valt de filter uiteen in microplastics en komen er duizenden giftige chemicaliën zoals pesticiden, arsenicum en zware metalen in het milieu terecht. Plastic sigarettenfilters zijn overal te vinden: op speelplaatsen, voor ziekenhuizen, op stranden, in parken, in rivieren en oceanen.
100.000 filters per seconde
Plastic sigarettenfilters zijn wereldwijd de meest voorkomende vorm van plastic vervuiling. Geschat wordt dat er dagelijks miljarden filters in het milieu terechtkomen. “Ga maar na: dat zijn meer dan 100.000 filters per seconde. En ze worden, voor zover we nu weten, nooit volledig afgebroken,” zegt campagneleider Karl Beerenfenger van Fair Resource Foundation. Hij vervolgt: “Zelfs als 90% van de gebruikte sigarettenfilters in de vuilnisbak zou belanden, zou die andere 10% nog steeds een enorm milieuprobleem vormen. Daarom zijn bewustwording en opruimacties geen oplossing, hoewel de tabaksindustrie graag de verantwoordelijkheid bij rokers legt door deze activiteiten te financieren.”
Veel mensen gaan ervan uit dat filters beter zijn voor je gezondheid. Het tegendeel is waar. In plaats van de gezondheidsrisico’s van roken te verminderen, kunnen ze deze juist verergeren. Zo zegt Yogi Hendlin, wetenschapper volksgezondheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam: “De tabaksindustrie veroorzaakte willens en wetens enorme vervuiling en misleidde rokers toen die in de jaren 1950 de plastic sigarettenfilter introduceerde. Het is goed gedocumenteerd dat rokers diepere trekjes nemen om de filters te ‘compenseren’. Het filter was en is een nutteloos product en slechts een marketingtruc om de bezorgdheid over de gezondheid te sussen zonder de schade daadwerkelijk te verminderen.” De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt sigarettenfilters ”problematisch en vermijdbaar plastic” en roept regeringen wereldwijd op om alle filters te verbieden.
Verbied de plastic filter
De oplossing is simpel: beleidsmakers wereldwijd moeten nu in actie komen en de plastic filter verbieden. De huidige ontwikkelingen in verschillende wetgevende processen over de hele wereld bieden uitstekende mogelijkheden om dit te doen. De No Plastic Filter-campagne richt zich op de Global Plastics Treaty van de Verenigde Naties en de Single-Use Plastics Directive van de Europese Unie.
De No Plastic Filter-campagne verzamelt en creëert wereldwijde steun voor een verbod op plastic sigarettenfilters door wetenschappelijke kennis over de impact van filters te delen, activiteiten zoals de wereldwijde No Butts Day te ondersteunen en manifesten op te stellen en verspreiden. Dat moet politici en beleidsmakers wereldwijd inspireren om aan een verbod te gaan werken. Mensen en organisaties over de hele wereld worden uitgenodigd om de oproep te onderschrijven en deel te nemen aan activiteiten via de campagnewebsite.
Karl Beerenfenger van Fair Resource Foundation besluit: ‘’De ongefilterde waarheid is dat we allemaal voor de gek worden gehouden. Politici en beleidsmakers hebben de kans om geschiedenis te schrijven door de wereld te verlossen van deze enorme en onnodige vorm van toxische vervuiling.”
Oproep
Wil jij ook een verbod op plastic sigarettenfilters? Ga dan naar www.noplasticfilter.org en onderteken de oproep.
Gerelateerde tags

Reactie op beleidsbrief en evaluatie statiegeldregelgeving: Statiegeld werkt, en na de nodige verbeteringen nog beter
Onderzoeksbureau CE Delft lichtte het Nederlandse statiegeldsysteem door. Het onderzoeksrapport is op maandag 14 april naar de Tweede Kamer gestuurd, met daarbij een beleidsreactie van staatssecretaris Jansen. CE Delft stelt zeven verbeterpunten voor. In dit artikel gaan we in op deze opties, zoomen we in op de reactie van de staatssecretaris, en voegen we onze eerste meningen toe.

Evaluatie van de hergebruik maatregelen
Europa streeft naar een circulaire economie waarin hergebruik de norm is en de wegwerpmaatschappij wordt teruggedrongen. De Single-Use Plastics Directive (SUPD) en de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) bevatten diverse maatregelen om eenmalige verpakkingen te verbieden of te verminderen.

Statiegeld: Verpact draait en is ineens voor innameplicht
Vandaag komt de Volkskrant met opmerkelijk nieuws: Verpact zegt opeens voor de innameplicht voor flesjes en blikjes te zijn. Hiermee is Verpact van standpunt veranderd en dit zal wel aan de slechte innamecijfers liggen.