Ook blikjes vergroten de plastic soep

door Rob Buurman and Suze Govers | 1 juli 2019

Door het aluminium omhulsel op te lossen in zoutzuur, wordt het verborgen laagje plastic zichtbaar. Dat wordt getoond in onderstaand filmpje en op de foto’s. Alle geteste blikjes, van merken die in Nederland het vaakst in het zwerfafval worden gevonden, blijken dergelijk plastic aan de binnenkant te bevatten. Dit plastic wordt gebruikt om een reactie tussen de drank en het aluminium of staal van het blikje te voorkomen.

Alleen al in Nederland werden het voorbije jaar 1,58 miljard blikjes verkocht. Dat is 13,3 procent meer dan twee jaar geleden. Ook het aandeel van blikjes in het zwerfafval groeit: het afgelopen jaar steeg het aantal rondzwervende blikjes gemiddeld van 22,5 naar 24,3 stuks per kilometer volgens metingen van Dirk Groot, die 1.000 kilometer in 43 verschillende gemeenten heeft onderzocht op rondzwervende drankverpakkingen. Tijdens de World Clean Up Day Nederland 2018 stonden blikjes op nummer twee van de tien meest gevonden items.

De aanwezigheid van plastic in blik werpt een nieuw licht op de milieuvervuiling veroorzaakt door blikjes. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven hield met haar “focus op plastic” tot nu toe de blikjes buiten de statiegeldwetgeving.

 

https://youtu.be/RtmMEKoczxA

Disclaimer: dit is een gevaarlijk experiment met bijtende stoffen die brandwonden veroorzaken. Dit mag enkel door volwassenen die kennis van chemie hebben en beschermende kledij dragen uitgevoerd worden. Video mag gebruikt en gedeeld worden op voorwaarde van vermelding van Recycling Netwerk Benelux en een link naar www.recyclingnetwerk.org.

 

Staatssecretaris Van Veldhoven prioriteert plastic vervuiling…

De staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) geeft in haar afvalbeleid voorrang aan de strijd tegen de plastic soep. “De relatie met onze eigen gezondheid (…) maakt die hele plastic soep toch een bijzonder probleem, waarom het ook echt mijn prioriteit heeft,” aldus Van Veldhoven. Ze geeft dit als reden om de discussie over statiegeld in te perken tot plastic flesjes.

Ondanks herhaaldelijk aandringen van de oppositiepartijen en regeringspartij ChristenUnie, om ook blikjes aan te pakken, blijft Van Veldhoven de blikjes uitsluiten van de conceptregelgeving statiegeld en heeft ze nog geen actieplan voorgelegd aan de Kamer. “We weten allemaal dat [blikjes] een ander vraagstuk is dan plastic flesjes (…) Blikjes maken onderdeel uit van een bredere zwerfafvalproblematiek”, verklaarde Van Veldhoven.

Andere regeringspartijen steunen haar daarin. CDA-kamerlid Agnes Mulder benadrukt dat het probleem van plastic flesjes van een andere orde is dan dat van blikjes. Jessica van Eijs (D66) zei in de Tweede Kamer: “Uiteindelijk denk ik dat we plastic echt eerder moeten aanpakken. (…) Plastic is een andersoortig en toch ook wel dringender probleem dan blik.”

 

… waarvan nu duidelijk wordt dat blikjes hier ook aan bijdragen

Maar nu blijkt dat blikjes ook plastic bevatten. 1,58 miljard verkochte blikjes staan dus voor 1,58 miljard laagjes plastic. Blikjes komen in grote getale in het zwerfafval terecht en dragen zo bij aan de plastic vervuiling. Het plastic laagje zal op termijn uit elkaar vallen tot microplastics.

“Als het de staatssecretaris menens is en ze haar eigen redenering volgt, dan moet ze ook de blikjes aanpakken in de statiegeldregeling. Anders blijft dit een blinde vlek in de strijd tegen de plastic soep”, zegt milieuorganisatie Recycling Netwerk.

 

De blikjes vormen sowieso al een groot zwerfafvalprobleem

Blikjes maken 62,7 procent uit van het aantal drankverpakkingen in het zwerfafval. Niet alleen komen ze veelvuldig in het zwerfafval terecht, blikjes veroorzaken ook onnodig dierenleed. Als ze met het gras meegemaaid worden, komen er scherpe stukjes blik in het veevoeder die koeien ziek maken, niet zelden met dodelijk gevolg. Het maatschappelijke draagvlak voor statiegeld op blikjes is enorm en nog altijd groeiende.

“Dit alleen al zou voldoende reden moeten zijn voor de staatssecretaris om dit aan te pakken. Nu er bovendien plastic in blikjes blijkt te zitten, is het opnemen van dat type drankverpakking in de statiegeldregeling een must in haar eigen argumentatie tegen de plastic soep”, zegt Recycling Netwerk.

De milieuvervuiling door blikjes riskeert bovendien nog groter te worden door de selectieve keuze van de staatssecretaris om statiegeld enkel op plastic flesjes te voorzien. Er wordt verwacht dat drankenproducenten zullen overstappen van plastic flesjes naar blik. De eerste blikjes in flesvorm zijn al op de markt gesignaleerd.

“Gezien de aanwezigheid van plastic in blikjes, zou dit dus een overstap zijn van een verpakking die uit plastic bestaat, naar een verpakking die plastic bevat. Enkel door ook blikjes op te nemen in de statiegeldregelgeving, kan men eenvoudig dit perverse gevolg voorkomen”, besluit milieuorganisatie Recycling Netwerk.

Gerelateerde artikels

AD, In drankblikje zit ook plastic, 1 juni 2019

RTL Nieuws, ‘Hef statiegeld op drankblikjes, die bevatten ook plastic’, 1 juni 2019

De Telegraaf, ’Ook statiegeld op blikjes’, 1 juni 2019

AfvalOnline, Recycling Netwerk pleit opnieuw voor statiegeld op blik, 1 juni 2019

Radar, ‘Drankblikjes met plastic moeten onder de statiegeldregeling vallen’, 1 juni 2019

Distrifood, Nieuw pleidooi voor statiegeld op blikjes, 1 juni 2019

Het Parool, Milieuorganisatie: ook in blikjes zit plastic, 1 juni 2019

Metronieuws, Ook blikjes in de statiegeldregeling?, 1 juni 2019

MarketingTribune, Pleidooi voor statiegeld op blikjes: er zit plastic op, 1 juni 2019

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.

Lees meer
Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Coca-Cola, Unilever, Lidl zijn de hoofdverantwoordelijken voor de vervuiling van de Vlaamse Kust in Oostende. Niet de gezinnen met kinderen, noch de toeristen. Fair Resource Foundation bundelde haar krachten met Proper Strand Lopers en City to Ocean om de last terug op de schouders van de producenten te leggen.

Lees meer