Ook eerste Vlaamse gemeenten en Natuurpunt vragen invoering statiegeld

door Rob Buurman | 14 januari 2018

De Statiegeldalliantie groeit razendsnel: op anderhalve maand steeg het aantal alliantiepartners van 21 naar het indrukwekkende cijfer van 101 partners: organisaties, bedrijven, verenigingen, actiecomités en gemeenten uit Nederland én Vlaanderen.

Halen (9.511 inwoners), Hamont-Achel (14.417), Haacht (14.442), Laakdal (15.866), Tielt (20.301), Zoersel (21.855) en Hasselt, stad met 77.124 inwoners, sluiten aan bij de Statiegeldalliantie.

Na Limburg.net, wordt nog een tweede afvalintercommunale partner van de Statiegeldalliantie: IVVO, het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en –verwerking voor de sector Veurne en Ommeland. Dat deze twee afvalintercommunales pleiten voor statiegeld geeft aan dat het thema de afvalsector beroert in alle hoeken van het land, van Limburg tot aan de kust.

Natuurpunt, met meer dan 100.000 leden en het beheer van 22.800 hectare Vlaamse natuur, treedt ook toe. De natuurvereniging vindt het cruciaal dat afval niet in de natuur terechtkomt, en statiegeld kan zwerfvuil in natuurgebieden en daarbuiten sterk terugdringen. De milieuorganisaties JNM en Gents MilieuFront vervoegen eveneens de alliantie.

Ook communicatiebureau Connect, muziek- en theaterfestival Ubuntu Festival in Boom, De Molen van Rotselaar (vzw van actieve molenbewoners en Ecopower), en een hele reeks verenigingen en actiecomités doen mee. Het geeft aan hoe groot de diversiteit van de Statiegeldalliantie is.

 

Druk op de regering-Bourgeois

Letterlijk uit alle hoeken van de samenleving klinkt dus de vraag aan de Vlaamse regering om dit jaar statiegeld in te voeren.

Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) verklaarde meermaals in de plenaire van het Vlaams parlement dat ze statiegeld wil invoeren. De Statiegeldalliantie vraagt dat haar coalitiepartners N-VA en Open VLD zich ook positief uitspreken en beslissen.

 

Warme oproep

De Statiegeldalliantie nodigt ondertussen ook de andere Vlaamse steden en gemeenten uit om zich aan te sluiten. Het zwerfvuil, waar blikjes en flesjes een groot deel van vormt, is immers een grote kostenpost voor de gemeenten: elk jaar meer dan 100 miljoen in Vlaanderen.

Met statiegeld zouden deze kosten verminderen, wat ruimte kan geven om de gemeentebelastingen te verlagen. Een belangrijk thema in dit jaar van lokale verkiezingen.

Statiegeld is ook de eerste stap naar een circulaire economie. Zo kunnen organisaties en gemeenten tonen dat ze een concrete oplossing willen voor de problemen van zwerfvuil, milieuvervuiling door plastic, en de plastic soep in rivieren en zeeën.

 



Dit is de lijst van nieuwe partners die zich aangesloten hebben sinds midden december:

In Vlaanderen

 

7 Vlaamse gemeenten/steden:

 

Halen, stad met 9.511 inwoners, besloten op het Schepencollege.

Hamont-Achel, gemeente met 14.417 inwoners, op initiatief van burgemeester Theo Schuurmans (CD&V).

Haacht, gemeente met 14.442 inwoners, op initiatief van de schepen van leefmilieu, Dieter Van Besien (Groen)

Laakdal, gemeente met 15.866 inwoners, besloten op het Schepencollege.

Tielt, stad met 20.301 inwoners, besloten door het Stadsbestuur.

Zoersel, gemeente met 21.855 inwoners, besloten op het Schepencollege.

Hasselt, stad met 77.124 inwoners, besloten op het College van Burgemeester en Schepenen.

 

12 Vlaamse organisaties:

 

IVVO, Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en –verwerking voor de sector Veurne en Ommeland, met als vennoten 12 gemeenten (150.000 inwoners).

Natuurpunt, met 106.000 leden de grootste natuurfamilie van Vlaanderen.

Jeugdbond voor Natuur en Milieu vzw (JNM), jeugdbeweging voor en door jongeren met een hart voor natuur en milieu, met 3000 leden verspreid over heel Vlaanderen.

Gents Milieufront, regionale milieuvereniging uit Gent die via positieve acties het leefmilieu en duurzame mobiliteit een duwtje in de rug wil geven.

Natuur2000, groepeert in de natuur geïnteresseerde jongeren die hun verantwoordelijkheid willen opnemen voor een leefbaar leefmilieu.

Ubuntu Festival vzw, muziek- en theaterfestival in Boom, dat in 2016 de GroeneVent award won.

Peerby, online platform om vraag en aanbod uit de buurt bij elkaar te brengen zodat je spullen kunt lenen van je buren.

Stichting Vitaal Kekerdom, initiatief van betrokken inwoners die zich inzetten voor het vitaliseren van het dorp.

ABLLOvzw, Actiecomité Bescherming Leefmilieu LinkerOever en Waasland zet lokale overheden en burgers aan tot een duurzame levensstijl.

BE Vegan, veganisme vereniging met als doel veganisme te promoten en veganisten te verenigen en bij te staan.

De Molen van Rotselaar, vzw van actieve molenbewoners en Ecopower voor het instandhouden en openstellen van de Molen, een omwille van zijn industrieel-archeologische waarde beschermd monument.

Connect, communicatiebureau voor bedrijven en overheden, in België en Nederland.

 

Ook sloten nog 17 Nederlandse gemeenten en 19 Nederlandse organisaties zich aan sinds december. Eerder sloten de hoofdstad Amsterdam en grote steden Utrecht, Breda en Maastricht zich al aan, net als de Nederlandse Consumentenbond.

De volledige lijst van de 101 partners van de Statiegeldalliantie vindt u hier.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.

Lees meer