Pak die plastic sigarettenfilters aan

door Rob Buurman | 5 september 2020

Elf organisaties verenigd in het Plastic Peuken Collectief gaan zaterdag de straat op om peuken te rapen in Arnhem, Den Haag, Alkmaar, Apeldoorn, De Bilt, Purmerend, Echt-Susteren, Leeuwarden, Venlo, Tilburg, Utrecht en Amsterdam. De actie loopt onder de hashtag #nofilterplease.

De filters van de peuken verdwijnen immers niet. Het leeuwendeel van de filters is gemaakt van cellulose acetaat, oftewel plastic. Daarmee dragen zwerfpeuken sterk bij aan de plastic vervuiling. Dat is niet algemeen bekend, zelfs niet bij rokers. De peuken leiden ook tot hogere opruimkosten voor gemeenten en ontsieren onze leefomgeving.

“In de discussie rondom plasticvervuiling komen sigarettenpeuken nauwelijks aan bod, terwijl dit één van de meest voorkomende vormen van vervuiling is. Rokers hebben ook het recht om te weten dat er plastic in een sigarettenfilter zit’’, zegt Karl Beerenfenger van By the Ocean we Unite, één van de initiatiefnemers van het collectief.

Dit jaar voert het collectief actie onder de hashtag #nofilterplease. “Communicatiecampagnes lossen het probleem niet op. We moeten het product zelf aanpakken. We willen af van de plastic sigarettenfilter die enkel dient als marketinginstrument om méér sigaretten te verkopen. Dat is niet goed voor het milieu en ook niet goed voor de gezondheid. We vragen dan ook aan de regering om sigarettenfilters met schadelijke plastics en schadelijke chemische stoffen te verbieden, al dan niet in Europees verband”, zegt Beerenfenger.

Artikel 8 van de Europese Single Use Plastics Directive (SUPD) voorziet dat tabaksproducenten de opruimkosten voor peuken met plastic filters moeten betalen. Rob Buurman, directeur Recycling Netwerk Benelux zegt: “We vragen aan de Nederlandse overheid om het aantal peuken scherp te monitoren, en een kost per peuk vast te stellen, zodat de producenten gemotiveerd worden om de peuken in het zwerfafval te verminderen. Als stok achter de deur stellen we voor dat een wettelijke doelstelling van -70% peuken in het milieu tegen eind 2023 wordt opgenomen.”

Sinds 2019 bundelen de volgende organisaties de krachten in het Plastic Peuken Collectief om zwerfpeuken aan te pakken: By the Ocean we Unite, Seavents, Sea Going Green, Save Your Butt, Recycling Netwerk Benelux, Ecomondo, Peukenmeisje, The Bamboo Brush Society, Smyle, Plastic Soup Surfer en Straw by Straw. Vorig jaar ging het Plastic Peuken Collectief ook de straat op en raapte in minder dan drie uur 51.000 peuken.

Startpunt van de actie

zaterdag 5 september 13.00u De Ruyterkade 10, Amsterdam (achter CS).

Dan lopen we van CS tot de Dam.

Eind: 16.45u De Dam

Contact – interviews

Evenement/bewustwording brede publiek/feiten zwerfpeuken

Karl Beerenfenger

Mede-oprichter By The Ocean We Unite

+31 6 18 632 023

Overheid/industrie

Rob Buurman

Directeur Recycling Netwerk Benelux

+31 6 16 401 040

Online: https://www.facebook.com/events/amsterdam-centraal-station/plastic-peukmeuk-2020/604808066822346/

Foto credits: Tomas Grootveld

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. Door een tekort aan inleverpunten en inefficiënte systemen blijft het doel van 90% inzameling ver uit zicht. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.

Lees meer
Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Coca-Cola, Unilever, Lidl zijn de hoofdverantwoordelijken voor de vervuiling van de Vlaamse Kust in Oostende. Niet de gezinnen met kinderen, noch de toeristen. Fair Resource Foundation bundelde haar krachten met Proper Strand Lopers en City to Ocean om de last terug op de schouders van de producenten te leggen.

Lees meer