Peuken rapen in afwachting van mogelijk verbod op plastic sigarettenfilters 

door Rob Buurman | 2 juli 2022

De Tweede Kamer nam immers op 8 februari een motie aan voor een 70% reductiedoelstelling van peuken in het milieu. En staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen kondigde in maart een onderzoek aan, waarin ook de haalbaarheid van een landelijk verbod op plastic sigarettenfilters wordt meegenomen. Heijnen en haar collega Maarten van Ooijen van Volksgezondheid maken eind dit jaar de resultaten van het onderzoek bekend.

De campagne wordt gecoördineerd door het Plastic Peuken Collectief, een landelijk samenwerkingsverband van milieuorganisaties, bedrijven en burgers dat af wil van plastic sigaretten vervuiling. Dit jaar doen ook in tien andere landen mensen mee. De Engelse naam van de campagne is Plastic Butt Smut.

Met de actie Plastic PeukMeuk vraagt het Plastic Peuken Collectief om een verbod op plastic filters. Ook willen zij dat de tabaksindustrie verantwoordelijk wordt gemaakt voor het voorkomen en het opruimen van dit plastic afval.

Want de filters van de peuken breken niet af. Bijna alle filters zijn gemaakt van celluloseacetaat, een soort plastic. Maar buiten de tabaksbedrijven om is dat nauwelijks bekend. Daarmee dragen zwerfpeuken sterk bij aan de wereldwijde vervuiling door plastic. Ze leiden ook tot hogere opruimkosten voor gemeenten, ontsieren de leefomgeving en trekken ander zwerfafval aan.

“Elke dag belandt een volle vuilniswagen aan plastic peuken op straat in Nederland’’, zegt campagneleider Karl Beerenfenger. ‘’Zelfs al zou 90% van de rokers de peuk netjes weggooien, dan nog belanden jaarlijks honderden miljoenen plastic filters op straat en in het milieu.’’

“Opruimacties alleen lossen het probleem niet op. We moeten het product zelf aanpakken. We willen af van de plastic sigarettenfilter. Deze filters zijn niet goed voor het milieu.’’ Filters zijn giftig gebleken voor vissen en belemmeren ook de groei van bepaalde grassen. ‘’Ook is wetenschappelijk bewezen dat de filters het roken van sigaretten niet minder schadelijk maken, in tegenstelling tot wat de tabaksindustrie ons wil doen geloven.’’

GoClean publiceerde begin juni de resultaten van een wekenlange landelijke peuken monitoring. Directrice Marloes Heebing: ‘’Tegen deze vervuiling is niet op te ruimen, en ook bewustwording zal nauwelijks helpen de vele miljarden peuken in ons milieu tegen te gaan. Om een 70% reductiedoelstelling te behalen moet het filter van de sigaret worden verwijderd.’’

Deelnemers leggen de geraapte peuken vast via de app Litterati. GoClean stelt net als in 2021 een rapport op, dat verwacht wordt eind juli.

In 2019, 2020 en 2021 gingen mensen ook de straten op en raapten respectievelijk 51.000, 142.000 peuken en 560.000 sigarettenfilters.

Contact – interviews

Karl Beerenfenger | Campagneleider | +31 6 18 632 023

Bernadette Hakken (Het Peukenmeisje) | Organisator Plastic PeukMeuk | +31 6 23 287 740

 

Kaart met lokale cleanup acties en contactgegevens

https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1_YSUgETP70B3E6YN5NfdeoFKgamgduc&ehbc=2E312F&ll=52.208241847636394%2C5.232287200000005&z=8

 

Online

Website: www.plasticpeukencollectief.nl

Facebook: https://www.facebook.com/PlasticPeukenCollectief

Instagram: https://www.instagram.com/plastic_peuken_collectief/

 

Factsheet plastic sigarettenfilters

https://plasticpeukencollectief.nl/wp-content/uploads/2022/02/2022-PPC_-Factsheet-plastic-sigarettenfilters.pdf

 

Infographic plastic sigarettenfilters

https://plasticpeukencollectief.nl/wp-content/uploads/2022/03/Dutch-Factsheet-Plastic-Sigarettenfilters.pdf

 

Lees ook

Recycling Netwerk Benelux: Blij met onderzoek staatssecretaris naar verbod op plastic sigarettenfilters

Foto credits: Jerry de Mars

 

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

5 cent premie bovenop statiegeld tot inzameling is verbeterd

Consumenten moeten tijdelijk €0,05 extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en flesjes. Dit moet helpen om het inzamelingspercentage te verhogen en de miljoenen aan niet uitgekeerd statiegeld terug te laten vloeien naar consumenten. Door een tekort aan inleverpunten en inefficiënte systemen blijft het doel van 90% inzameling ver uit zicht. De Tweede Kamer bespreekt dit voorstel op 19 december.

Lees meer
Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Brand audit Oostende: wie zijn de grootste strandvervuilers?

Coca-Cola, Unilever, Lidl zijn de hoofdverantwoordelijken voor de vervuiling van de Vlaamse Kust in Oostende. Niet de gezinnen met kinderen, noch de toeristen. Fair Resource Foundation bundelde haar krachten met Proper Strand Lopers en City to Ocean om de last terug op de schouders van de producenten te leggen.

Lees meer