Dat verklaarde Robbert van Duin, voorzitter van milieu-organisatie Recycling Netwerk, op 27 juni in reactie op het publieksonderzoek van de NOS naar de mening van Nederlanders over afvalverwerking.
Bekijk het journaal van de NOS hier (vanaf 08’10”) over hoe Nederlanders recyclen https://www.npo.nl/nos-journaal/26-06-2017/POW_03375642
Het onderzoek dat op 27 juni in het NOS-journaal aan bod kwam, toont dat de meeste mensen zeer gemotiveerd zijn om steeds meer te recyclen in Nederland. Maar de kwaliteit van de grondstoffen die eruit voortkomen blijft onvoldoende en gaat zelfs achteruit. Daardoor worden er nog steeds bijna geen plasticproducten vervangen door producten van gerecycled materiaal.
Recycling Netwerk is blij dat nu ook door het betrokken bedrijfsleven wordt onderkend dat de kwaliteit van de plasticrecycling omhoog moet. In de uitzending benadrukte het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) dat dus ook de kwaliteit van de plasticinzameling omhoog moet. Robbert van Duin reageert: “Dat vraagt om een fundamenteel andere opzet en niet alleen om het voorkomen van PMD-inzameling samen met blikjes en drankenkartons. In de inzamelstroom zitten nu gewoon teveel verschillende plastics, met teveel problematische vervuiling.”
“De milieuwinst van de huidige systemen is te klein. Dat moet veel beter. De kwaliteit van de teruggewonnen grondstoffen moet omhoog. Materialen die hoogwaardig te recyclen zijn, moeten goed gescheiden worden. Voor flesjes en blikjes kan dat bijvoorbeeld met het statiegeldsysteem. Dat werkt al in veel landen uitstekend, kijk bijvoorbeeld naar Duitsland en Noorwegen. Maar je kunt ook denken aan andere stimulansen voor het inleveren van bijvoorbeeld plastic flessen voor melk, sappen, wasmiddelen en shampoos”.
Bekijk het artikel van NOS hier: NOS-Journaal 26 juni 2017 http://nos.nl/artikel/2180030-we-willen-afval-best-scheiden-maar-liever-niet-zelf-wegbrengen.html
Meer info: