Aldi breekt met verzet van brancheclub CBL tegen statiegeld

by Rob Buurman | 30 november 2017

Aldi heeft donderdagochtend verklaard ‘niet afwijzend’ te staan ten opzichte van statiegeld in het radioprogramma De Ochtendspits op BNR Nieuwsradio. Ook in haar ALDI Persstatement circulaire economie en zwerfafval roemt Aldi de effectiviteit van het huidige statiegeldsysteem voor grote flessen: “Hierdoor wordt de CO2-uitstoot beperkt en realiseert Aldi aanzienlijke besparingen op kosten van opslag en vervoer”, aldus de Duitse supermarktketen.

“Hiermee geeft de hele grote speler Aldi een totaal ander statement dan het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL). Aldi gaat met een krachtig signaal in tegen de negativiteit van hun eigen federatie. Het is duidelijk dat het CBL de supermarkten niet goed geconsulteerd heeft”, zegt Rob Buurman.

Ook BNR Nieuwsradio stelt vast dat Aldi een “muitend lid” van het CBL is. Gezien het decennialange verzet van de supermarktenlobby tegen statiegeld is dit inderdaad een belangrijke doorbraak. “Net voor het statiegelddebat in de Tweede Kamer is dit breaking news”, reageerde Rob Buurman van Recycling Netwerk meteen in de uitzending.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging van supermarkten, claimde in haar schriftelijke inbreng voor het Rondetafelgesprek dat er ‘veel hogere kosten gemoeid zijn’ dan CE Delft in opdracht van de regering berekende. Het CBL stelde de zaken echter niet eerlijk voor, want CE Delft had in de berekeningen wel degelijk oog voor de nodige verbouwingskosten bij supermarkten, iets dat het CBL ontkende.

In de Tweede Kamer gaat vandaag om 13 uur het Rondetafelgesprek over Kunststofketen en Zwerfafval van start. “De Tweede Kamerleden weten nu dus dat alvast 1 supermarktketen de onterechte kritiek van het CBL over statiegeld niet langer deelt. Zelfs vermaard tegenstander Coca-Cola zegt “niet vóór of tegen statiegeld” te zijn. Onder publieke druk is er dus een kanteling gaande binnen het bedrijfsleven”, stelt Rob Buurman vast.

Gisteren nog bleek uit de peiling van NHpeilt dat meer dan 90procent van de Nederlanders om statiegeld vraagt. In de peiling van RTL Nieuws maandag bleek 77 procent voorstander.

Rob Buurman : “Statiegeld is het meest doeltreffende middel tegen zwerfafval. De meerderheid van de bevolking vraagt het. En één van de grootste supermarktketens plus de grootste frisdrankenfabrikant staken het verzet. Wat moet een parlementslid nog meer hebben om dit te steunen?”.

Milieuorganisatie Recycling Netwerk feliciteert Aldi alvast met de eerste stap. In de zomer van dit jaar kwam Aldi al positief in het nieuws door vrijwillig te stoppen met het verkopen van plastic tasjes in haar winkels. “Ik denk dat Aldi gezien heeft dat hun beslissing om de plastic zakjes uit de supermarkten te halen heel goede publiciteit heeft opgeleverd”, zegt Buurman.

Dat Aldi, de Duitse keten van supermarkten, met 507 winkels in Nederland, en een klantenkring van 4,2 miljoen huishoudens zich losmaakt van de lobby van het CBL is ook precies waar we op hoopten met de actie #Backtosender, legt Buurman uit. De actie waarbij mensen flesjes en blikjes terug sturen naar de fabrikanten is een gigantisch succes: al 4.500 producten werden ‘back to sender’ gestuurd via Twitter na twee weken. “Wij zijn alle mensen die meedoen met #backtosender heel dankbaar. Hun concrete acties brengen alvast 1 supermarktketen in beweging”, besluit Rob Buurman.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP