Blijft Nederland plastic afval dumpen in Azie?

by Janine Roling | 15 november 2023

We roepen de Nederlandse Staatssecretaris Vivianne Heijnen op om een eind te maken aan de export van plastic afval naar Azië. Het heet ‘export’ maar in de praktijk komt het neer op dumping. De ontvangende landen zoals Indonesië en Vietnam hebben niet de infrastructuur om het afval veilig te verwerken. Dit heeft een grote impact op de gezondheid van lokale bevolkingen en brengt schade toe aan het milieu. Het eindigt op illegale dumpsites, in de zee en leidt tot bodemverontreiniging.

Europese lidstaten zijn aan zet

Het goede nieuws is: het Europees Parlement wil hier iets aan doen. In hun positie over de Waste Shipment Regulation stellen ze voor om het exporteren van plastic afval te verbieden. Op dit moment is het Parlement in onderhandeling met de Europese Commissie en de Europese Raad. Hoewel meerdere lidstaten, waaronder Frankrijk, al hebben aangegeven een verbod op de export van plastic afval te steunen, is Nederland van mening dat een verbod niet noodzakelijk is. Dit is opmerkelijk, gezien Nederland de grootste exporteur van plastic afval van Europa is.

Oproep van NGOs

Net als andere (milieu)organisaties, roept Recycling Netwerk al jaren op tot het invoeren van een exportverbod. We schreven eerder over de steun voor het verbod vanuit het Europees Parlement. Deze week stuurden we namens Natuur & Milieu, Plastic Soup Foundation, Searious Business, Zero Waste Nederland en Stichting Go Clean deze brief naar de Staatsecretaris met de oproep een verbod op de export van plastic afval te steunen. Want dit is een beslissing die een enorm verschil kan maken.
Neemt Nederland haar verantwoordelijkheid? Of blijven we arme regio’s in Azië opzadelen met ons afvalprobleem?

Je leest de hele brief hier.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP