Boeren sturen blikjes van de weide terug naar de politici

by Rob Buurman | 18 april 2019

Op donderdag 18 april, voorafgaand aan de eerste snede, verzamelen ABS-boeren in Maarkedal al het blik en plastic dat ze op hun velden vinden. Met deze actie vragen zij om de onmiddellijke invoering van statiegeld in het volgende regeerakkoord.

Drankblikjes die tussen het gras belanden zijn een echte plaag voor veehouders. Als er bij het maaien een blik wordt meegemaaid, belanden er scherpe stukjes blik in het veevoer. Daardoor krijgen de koeien ‘scherp-in’, verwondingen en ontstekingen in de maag. Ze worden er ziek van, soms met overlijden tot gevolg. Scherp-in door stukjes blik treft duizenden koeien per jaar, bleek uit de studie “Als blikken konden doden”. Naar schatting kost dit de Vlaamse veehouderijsector jaarlijks 4,5 tot 6,8 miljoen euro.

De boeren verliezen veel tijd met het opruimen van hun hectaren weiland. Bovendien komen er steeds nieuwe blikjes bij. Het is dweilen met de kraan open. Het is daarom voor boeren vrijwel onmogelijk om alle blikjes op te sporen en op te ruimen. Er hangt echter een grote prijs aan het over het hoofd zien van een blikje.

Met statiegeld op blikjes zouden er 70 tot 90 procent minder in het zwerfvuil belanden. Daarom vraagt boerenorganisatie Algemeen Boerensyndicaat sinds vorig jaar aan de Vlaamse regering om statiegeld in te voeren. Sindsdien is er echter nog steeds geen concreet plan voor de aanpak van de blikjes in het zwerfafval.

De drankenproducenten en vooral de supermarktsector lobbyen heftig tegen statiegeld. Daardoor blokkeerden N-VA en Open VLD de invoering van statiegeld in de Vlaamse regering. Met deze actie laat het ABS zien hoeveel drankverpakkingen er naast slechts enkele weilanden liggen. Statiegeld helpt bij het effectief terugdringen van deze vervuiling en dus ook het dierenleed en de kosten die het met zich meebrengt.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) voert deze Back to Sender-actie zij aan zij met de milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. De ingezamelde blikjes en flesjes zullen op een later moment Back to Sender worden gestuurd. Met het terugzenden van de blikjes roepen de boeren de N-VA en Open VLD op om hun verzet tegen statiegeld te stoppen.

“Het gebeurt niet elke dag dat boeren en milieuorganisaties aan hetzelfde zeel trekken. Maar het zwerfvuil, voor 40 procent blikjes en plastic flessen, stoort iedereen. Het veroorzaakt plastic soep en kwetsuren bij dieren. Statiegeld is een eenvoudige oplossing die de consument niks kost. Ons geduld raakt stilaan op. Samen vragen we met aandrang dat de Vlaamse regering de onmiddellijke invoering van statiegeld op plastic flessen en drankblikjes in het volgende regeerakkoord inschrijft”, besluiten de twee organisaties samen.

Zie ook :

VRT Nieuws, “Haal zwerfvuil uit voedselketen”, boeren vragen politici onmiddellijk statiegeld in te voeren, 19 april 2019

Het Laatste Nieuws, “Boeren sturen blikjes terug naar de politici: “Onze koeien sterven erdoor, statiegeld is de oplossing”, 19 april 2019

Het Nieuwsblad, Boeren vragen invoeren statiegeld: “Blikjes in bermen doden elk jaar 2.500 koeien”, 19 april 2019

VRT Radio 1, De Wereld Vandaag, Interview met ABS-voorzitter Hendrik Vandamme, 18 april 2019

AVS journaal, Boeren sturen afval terug naar politici

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more