Coca-cola positief over statiegeld ?

by Rob Buurman | 21 maart 2011

De marketing van Coca-Cola legt de laatste tijd opvallend vaak een accent op haar prestaties op milieugebied, waaronder nu ook het statiegeld op flessen en kratten. Bij ’s werelds grootste producent van frisdranken en mega-grootverbruiker van kunststof verpakkingen werkt men niet alleen voortvarend aan lichtere flessen van betere materialen, maar lijkt er sinds vorig jaar ook een minder koude wind te waaien als het gaat over het statiegeld waarmee men de grootste milieubijdrage levert.

Eind vorig jaar bracht het marketing-apparaat van Coca-Cola statiegeld positief in het nieuws in het kader van de Serious Request manifestatie. Vanuit het Glazen Huis in Eindhoven werd toen actie gevoerd om Coca-Cola flessen in te zamelen en zodoende het statiegeld plus een aanvullende bijdrage aan het goede doel te schenken. Een bijzondere stap in de marketing van Coca-Cola, dat voorheen niet wenste te worden geassocieerd met lege flessen en afval. In Duitsland is nu, op 17 februari, een publiekscampagne begonnen onder de noemer “Kurt, die Kiste”. Daarin wordt niet alleen het gemak, maar ook de milieuvriendelijkheid van de statiegeldkrat met de statiegeldflessen centraal gezet. “Wir sind einer der führenden Mehrweganbieter und setzen auch weiter auf diese umweltfreundlichen Verpackungen“, zei Hendrik Steckhan, directeur van Coca-Cola GmbH in Duitsland. In het jaar 2010 verkocht Coca-Cola ongeveer 70% van zijn verkochte volume aan eindgebruikers in ‘mehrweg’-statiegeldflessen. Al in 1929 heeft Coca-Cola het Mehrweg-statiegeldsysteem in Duitsland ingevoerd. Eveneens ontwikkelde het bedrijf in Duitsland de lichte PET-Mehrwegfles en introduceerde deze als eerste op de markt (aldus het bedrijf).

Lees meer

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more