EXPORT PLASTIC AFVAL NAAR CHINA BLIJFT MAAR GROEIEN

by Rob Buurman | 26 augustus 2009

De afgelopen vijf jaar is de export van kunststof afval vanuit Europa naar het Verre Oosten explosief gegroeid. Sinds begin augustus heeft de Chinese overheid haar beleid veranderd om meer afval van onder meer PVC, PET-flessen en CD-Romresten toe te laten. De Europese recyclingbedrijven trekken aan de bel.


Hun concurrenten in China en Hongkong recyclen voor lagere kosten, waardoor de export van plastic afval aantrekkelijk is. Tussen 2000 en 2008 groeide de export met 250% tot een totaal van 2,27 2,27 miljoen ton, zo maakte de EuPR, Europese vertegenwoordigende organisatie van plastic recyclebedrijven, bekend. Zo’n 87 procent van de export van plastic afval gaat naar China en Hongkong. Ook dit jaar zet de groei voort. Het eerste kwartaal van 2009 liet een financiële groei van export zien van 33 procent. Bedrijven in Europa zelf recyclen 5 miljoen ton plastic afval per jaar.
De EuPR pleit voor beter en meer efficiënt Europees inzamelbeleid om zo goedkoper te kunnen recyclen op het eigen continent te recyclen. Dat is ook milieuvriendelijker. Bij het hele proces van transport en verwerking in het verre oosten komen meer broeikasgassen vrij dan wanneer het in Europa wordt gerecycled. Zo betekent de recycling van 300.000 ton PET-flessen in Europa in plaats van China een besparing betekent van 175.000 ton broeikasgas per jaar, aldus recent onderzoek van Wellman International.
Groot aandeel Nederland
Eerder dit zomer bleek al uit cijfers van de VROM Inspectie en Eurostat dat Nederland goed is voor één vijfde van de totale Europese afvalexport naar China. Vorig jaar werd ruim 2,1 miljard kilo reststoffen verscheept.
De Nederlandse export van kunststofafval werd sinds het begin van dit decennium vierenhalf keer zo groot. De hoeveelheid oud papier en karton werd maar liefst vijftien keer zo veel in die periode. Ook metaalafval wordt meer geëxporteerd, vorig jaar drie keer zoveel vergeleken met 2000.

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

De switch van eenmalige naar herbruikbare verpakkingen is een belangrijke stap naar een échte circulaire economie. Zo stoppen we de verspilling van grondstoffen aan verpakkingen die we soms maar een paar minuten nodig hebben. Maar hoe zit het nu precies met de...

read more