Gezocht: ambitieus Europees beleid rond herbruikbare verpakkingen

by Janine Roling | 20 oktober 2023

Een grote coalitie van kleine en grote bedrijven, NGO’s, steden en gemeenten pleit samen met RNB voor een ambitieus beleid.  

Met support van meer dan 120 gemeenten, NGO’s en bedrijven, vragen we aan de Europese wetgevers om:

Ambitieuze doelstellingen voor hergebruik te introduceren

Strenge en duidelijke criteria voor ‘herbruikbare’ verpakkingen en hergebruikmodellen op te nemen

In te zetten op transparante rapportagemethoden en oplopende targets voor hergebruik

Hervulbare verpakkingen als afvalpreventiemethode aan te merken

Packaging and Packing Waste Regulation

Het gepubliceerde position paper laat zien waar de opportuniteiten liggen voor Europa. We moeten binnen deze revisie van de Packaging and Packing Waste Regulation de kans grijpen om te pionieren in de ontwikkeling van de materialen, systemen en processen die nodig zijn om de hoeveelheid verpakkingsafval drastisch te verminderen. In plaats van materialen te importeren om producten van te maken met een korte levensloop, zouden we groene banen en diensten in de EU kunnen creëren voor duurzame verpakkingen. De switch naar hergebruik kan maar liefst 600.000 banen opleveren.

Volgens Eurostat wordt 40 % van al het plastic en 50 % van al het papier in Europa verspild aan verpakkingen. De recyclingcijfers stagneren. 20% van ons verpakkingsafval wordt gedumpt op een vuilnisbelt en 16% wordt verbrand.

Om onze ecologische impact te verkleinen, moeten we wegwerpverpakkingen op grote schaal vervangen door herbruikbare alternatieven en systemen. Met recycling alleen gaan we onze veel te grote honger naar materialen – met CO2-uitstoot tot gevolg –  niet kunnen stillen. Het heeft ook geen zin om het ene wegwerpmateriaal door een ander wegwerpmateriaal te vervangen. Afval blijft afval. De EU moet streven naar echte circulaire oplossingen. 

Het stellen van duidelijke en ambitieuze doelen voor 2030 en 2040 is essentieel om de Europese innovators, ondernemers en investeerders het vertrouwen te geven dat nodig is. Want zij staan klaar om voor de volgende generatie verpakkingsoplossingen te zorgen. 

Lees het hele position paper hier

Contact 

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Janine Röling: janine.roling@recyclingnetwerk.org

 

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

[Position paper] On the road to ambitious Deposit Return Systems all over Europe

While the general ambitions of the Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), especially regarding the reuse targets, have been largely watered down by industry lobbies, we do still welcome the direction given to DRS in the new revision of the PPWR. With this joint letter – signed by 50 European organizations – we comment on the regulation, which consecrates DRS as a solution to increase selective collection, foster reuse

read more