HELFT RECYCLEBAAR AFVAL EUROPA EINDIGT IN OVEN OF GROND

by Rob Buurman | 15 oktober 2009

Ongeveer de helft van al het recyclebare afval uit Europese gemeenten, industrie en handel wordt niet gerecycled. Als we die hoeveelheid wel zouden recyclen zou dat een besparing van 148 miljoen ton aan CO2-uitstoot zijn. Dat staat gelijk aan wanneer we ineens in Europa 47 miljoen auto’s van de weg afhalen. Zo blijkt uit het onderzoek Gone to Waste van de internationale milieuorganisatie Friends of the Earth.


Vuilnisbelt.jpgMet het onderzoek wil de organisatie aantonen hoe groot de milieuwinst is wanneer de Europese landen minder afval zouden storten en verbranden en meer gaan recyclen. Het is overigens niet eens alleen een milieukwestie. Door ongeveer de helft van het recyclebare afval niet te hergebruiken loopt Europa naar schatting ruim vijf miljard euro mis aan inkomsten.
Alleen in Engeland gaat al elk jaar 24 miljoen ton recyclebaar afval de grond of oven in, zo berekende Friends of the Earth. Dat staat gelijk aan 19 miljoen ton CO2-uitstoot, en zes miljoen auto’s op de weg per jaar. De waarde van dit afval als her te gebruiken grondstof: 650 miljoen pond.
Verbod op storten
Met de resultaten uit het onderzoek pleit Friends of the Earth voor een verbod op het storten en verbranden van recyclebaar afval. Dat zo’n verbod milieuwinst oplevert is te zien in Vlaanderen. Nederlandstalige België recyclet namelijk zo’n 70 procent van het huishoudelijke afval en kent een stortverbod en een verbrandingsverbod op de meeste recyclebare materialen. In Nederland hebben we al sinds 1997 een verbod op het storten van verschillende materialen waaronder verpakkingsafval, maar verbranden wij relatief veel afval (38 procent).
Boven aan de Europese lijsten van afvalrecycling staat Duitsland (64 procent van het afval wordt gerecycled). Daarna volgt België (62 procent) en Nederland (60 procent). Dat gaat om zowel recycling als composteren van afval. Gemiddeld produceert een Europeaan 522 kg afval. In 2007 werd 42 procent van dit huishoudelijk afval gestort, 20 procent verbrand, 22 procent gerecycled en 17 procent gecomposteerd.
In 2008 benadrukte de Europese Commissie in de ‘Raw Materials Initiative’ hoe belangrijk het is dat Europa over ruwe materialen beschikt. Friends of the Earth en het Recycling Netwerk vragen zich af waarom de Commissie dan tegelijkertijd zo weinig doet om de secundaire ruwe materialen niet in de grond of in de oven te laten verdwijnen?
Lees het volledige onderzoek
Of bezoek Friends of the Earth

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

De switch van eenmalige naar herbruikbare verpakkingen is een belangrijke stap naar een échte circulaire economie. Zo stoppen we de verspilling van grondstoffen aan verpakkingen die we soms maar een paar minuten nodig hebben. Maar hoe zit het nu precies met de...

read more