Invoering statiegeld is mijlpaal naar properder Brussel

by Rob Buurman | 18 juli 2019

Over statiegeld is het Brusselse regeerakkoord heel duidelijk: “De Regering zal een systeem van statiegeld voor blikjes en plastic flessen invoeren.” (pagina 105 van de tekst). De Brusselse regering van PS, Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en one.brussels (SP.A) is de eerste nieuwe gewestregering en gaat dus meteen voor statiegeld op plastic en blik.

Plastic flessen en blikjes maken 40% uit van het zwerfafval. De stadsreinigingsdiensten dweilen met de kraan open tegen de eindeloze stroom drankverpakkingen die op straat belanden. Statiegeld reduceert het aantal flesjes en blikjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent.

“De beslissing van de Brusselse regering is dus heel sterk en belangrijk. Statiegeld maakt een stad meteen veel properder. Nu is het aan de drankenproducenten en supermarkten om de uitgestoken hand aan te nemen”, zegt milieuorganisatie Recycling Netwerk.

Ook de plannen met het biologische afval en de versterking van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid op de andere afvalstromen (bouwmaterialen, textiel, meubels, gevaarlijk huishoudelijk afval), zijn goede beslissingen van de nieuwe Brusselse regering. Het is belangrijk om dat goed uit te werken zodat het leidt tot betere inzameling, maar vooral ook tot duurzamere producten, aldus Recycling Netwerk.

 

Drankgiganten en supermarkten

Eerder deze maand verklaarde de Franse regering dat ze statiegeld gaat invoeren op plastic flessen en blikjes. In Frankrijk verklaarden drankgiganten Coca-Cola, Pepsi, Nestlé en Danone en supermarkten Carrefour, Aldi en Lidl zich meteen akkoord met statiegeld in een open brief in Le Journal du Dimanche.

“We nodigen het Belgische bedrijfsleven uit om dit ook te doen en de plannen van het Brussels gewest te steunen. Wie economie zegt, zegt bedrijven. Om tot een circulaire economie te komen is het nodig dat de bedrijven meewerken aan de transitie in overleg met de overheid en de milieubeweging. We nodigen de Belgische drankenproducenten én supermarkten dan ook uit om zich net als hun Franse sectorgenoten duidelijk uit te spreken voor statiegeld”, besluit Recycling Netwerk.

 

Lees ook: 

Bruzz, Het Brusselse regeerakkoord volgens het middenveld: ‘Invoering statiegeld is mijlpaal’, 17 juli 2019

De Standaard, Brussel voert als eerste gewest statiegeld in voor blikjes en plastic flessen, 18 juli 2019

VRT Nieuws, Van gratis openbaar vervoer tot statiegeld op blikjes: 10 verborgen plannen die het leven in Brussel moeten veranderen, 18 juli 2019

De Standaard, En toch zal statiegeld er komen, 7 augustus 2019

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

CD&V pleit al jaren voor statiegeld, nu mag ze het invoeren

CD&V pleit al jaren voor statiegeld, nu mag ze het invoeren

De woordvoerder van de kersverse minister van Omgeving en Landbouw, Jo Brouns (CD&V), zei ook te willen kijken naar alternatieven voor statiegeld om het zwerfvuil te verminderen, daarmee suggererend dat de invoering van statiegeld nog onzeker is. CD&V heeft echter zelf jarenlang hartstochtelijk gepleit voor invoering van statiegeld. Met een eigen minister op het dossier moet het toch lukken. Zeker aangezien statiegeld al onderdeel uitmaakt van Vlaams en Europees beleid.

read more