Opening zwerfafvalvrije stranden in Noordwijk

by Rob Buurman | 14 juni 2011

Gisteren zijn de eerste twee MyBeach-stranden geopend in de gemeente Noordwijk. Dit initiatief van Stichting de Noordzee houdt in dat de strandbezoekers van MyBeach het strand afvalvrij houden. Om dit te bereiken staan er opvallende afvalbakken op het strand en kunnen rokers een handig asbakje krijgen om hun as en peuken in kwijt te kunnen. De paviljoens Take2 en Buitengewoon hebben de MyBeaches geadopteerd en zullen hun bezoekers ook stimuleren om de stranden schoon te houden.


Het idee lijkt heel vanzelfsprekend, maar toch laten we allemaal nog veel te veel rommel achter op onze stranden. Ondanks een intensief schoonmaakbeleid liggen er gemiddeld 400 stuks afval per 100 meter strand! Met name plastic afval is een grote boosdoener, variërend van visnetten tot verpakkingen van ijsjes of drinken. Plastic verteert niet en blijft daardoor lang rondzwerven in zee en op stranden. Het breekt af in kleine stukjes waardoor zeedieren het aanzien voor voedsel. Wereldwijd raken dan ook ruim één miljoen zeedieren verstikt of verstrikt in afval. Dit willen we natuurlijk voorkomen! Stichting de Noordzee is daarom al jaren bezig met het stimuleren van regelgeving rondom scheepsafval en heeft nu het MyBeach-project gelanceerd om de hoeveelheid afval op stranden – dat uiteindelijk vaak in zee verdwijnt – te verminderen.
Recycling Netwerk staat vierkant achter MyBeach. De aanpak van zwerfafval schiet tekort, ook op het strand. Iedereen wil graag op een mooi en schoon strand liggen, maar daar moeten we zelf ook aan meewerken. Naast de verantwoordelijkheid van burgers en gemeenten voor deze belangrijke taak, pleit Recycling Netwerk al jaren voor een uitbreiding van de producentenverantwoordelijkheid in de zwerfafvalaanpak. Concreet zet de organisatie zich in voor invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes en een verbod op gratis plastic tasjes in Nederland.
Het doel van Stichting de Noordzee is om van de gehele Nederlandse kust een MyBeach te maken in 2020. Maar vooralsnog zijn de eerste twee MyBeaches te vinden bij Paviljoen Take2 (Koningin Astrid Boulevard 101 – afrit 1) en Paviljoen Buitengewoon (Zeereep 103 – afrit 21) in de gemeente Noordwijk.
Meer informatie: www.noordzee.nl/mybeach
http://www.facebook.com/MyBeachNoordzee

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP