Plastic wegwerptasjes in België drastisch gedaald in 2010

door Rob Buurman | 11 maart 2010

Het aantal plastic wegwerptasjes dat klanten meekrijgen in winkels bij onze zuiderburen is de afgelopen zeven jaar met 85 procent gedaald. Sinds 2003 heeft dat bijna 4,9 Kton plastic uitgespaard.


De vermindering van de tasjes is het gevolg van een campagne van de federatie van Belgische distributieondernemingen, Fedis. Die probeert sinds 2003 het wegwerptasje uit de winkel te bannen. En dat lukt dus aardig. Alleen in kledingzaken krijgen klanten nog steeds plastic tasjes mee om hun aankopen in te vervoeren. In supermarkten zijn de plastic tassen verdwenen. Althans de gratis tasjes. Tegen betaling kunnen klanten nog steeds tassen verkrijgen.

Drie miljard gratis plastic tasjes

Naar schatting gingen er in 2003 bijna drie miljard tasjes over de toonbank bij onze zuiderburen. De sector beloofde via Fedis toen om eind 2009 daarvan 60 procent te verminderen. De Belgische consument is blijkbaar milieuvriendelijker dan verwacht, want de vermindering is opgelopen tot zo’n 2,5 miljard tasjes.

De 4.873 ton bespaard plastic is overigens nog maar een klein aandeel van het totale afval dat de Belgische consument produceert. Alleen al in Vlaanderen is er jaarlijks 3,4 miljoen ton aan huishoudelijk afval.

Overigens kennen we in Nederland ook geen gratis plastic tassen in de supermarkten meer. Naar schatting verbruiken we in ons land jaarlijks 1,5 miljard tasjes per jaar, waarvan een derde betaalde tasjes van de supermarkten zijn. De rest zijn vooral de gratis wegwerptasjes, die bij andere winkels worden verspreid, zoals bij kleine kruideniers.

De organisatie TassenBol wil wat doen met overbodige plastic tassen in supermarkten en heeft een bol geintroduceerd, waar winkelend publiek plastic tassen die het niet meer nodig heeft in kan doen. Zodat anderen er eentje uit kunnen halen en niet een nieuwe hoeven te kopen.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

Reactie op beleidsbrief en evaluatie statiegeldregelgeving: Statiegeld werkt, en na de nodige verbeteringen nog beter

Reactie op beleidsbrief en evaluatie statiegeldregelgeving: Statiegeld werkt, en na de nodige verbeteringen nog beter

Onderzoeksbureau CE Delft lichtte het Nederlandse statiegeldsysteem door. Het onderzoeksrapport is op maandag 14 april naar de Tweede Kamer gestuurd, met daarbij een beleidsreactie van staatssecretaris Jansen. CE Delft stelt zeven verbeterpunten voor. In dit artikel gaan we in op deze opties, zoomen we in op de reactie van de staatssecretaris, en voegen we onze eerste meningen toe.

Lees meer
Hoe is het nu met statiegeld in Nederland?

Hoe is het nu met statiegeld in Nederland?

Er gebeurt veel rondom statiegeld op flesjes en blikjes. IenW evalueert de regeling, een verhoging wordt overwogen, en samen met de Consumentenbond pleiten we voor 5 cent extra premie. Wat is de stand van zaken en hoe kijkt Fair Resource Foundation hiernaar?

Lees meer