Plastic wegwerptasjes in België drastisch gedaald in 2010

by Rob Buurman | 11 maart 2010

Het aantal plastic wegwerptasjes dat klanten meekrijgen in winkels bij onze zuiderburen is de afgelopen zeven jaar met 85 procent gedaald. Sinds 2003 heeft dat bijna 4,9 Kton plastic uitgespaard.


De vermindering van de tasjes is het gevolg van een campagne van de federatie van Belgische distributieondernemingen, Fedis. Die probeert sinds 2003 het wegwerptasje uit de winkel te bannen. En dat lukt dus aardig. Alleen in kledingzaken krijgen klanten nog steeds plastic tasjes mee om hun aankopen in te vervoeren. In supermarkten zijn de plastic tassen verdwenen. Althans de gratis tasjes. Tegen betaling kunnen klanten nog steeds tassen verkrijgen.

Drie miljard gratis plastic tasjes

Naar schatting gingen er in 2003 bijna drie miljard tasjes over de toonbank bij onze zuiderburen. De sector beloofde via Fedis toen om eind 2009 daarvan 60 procent te verminderen. De Belgische consument is blijkbaar milieuvriendelijker dan verwacht, want de vermindering is opgelopen tot zo’n 2,5 miljard tasjes.

De 4.873 ton bespaard plastic is overigens nog maar een klein aandeel van het totale afval dat de Belgische consument produceert. Alleen al in Vlaanderen is er jaarlijks 3,4 miljoen ton aan huishoudelijk afval.

Overigens kennen we in Nederland ook geen gratis plastic tassen in de supermarkten meer. Naar schatting verbruiken we in ons land jaarlijks 1,5 miljard tasjes per jaar, waarvan een derde betaalde tasjes van de supermarkten zijn. De rest zijn vooral de gratis wegwerptasjes, die bij andere winkels worden verspreid, zoals bij kleine kruideniers.

De organisatie TassenBol wil wat doen met overbodige plastic tassen in supermarkten en heeft een bol geintroduceerd, waar winkelend publiek plastic tassen die het niet meer nodig heeft in kan doen. Zodat anderen er eentje uit kunnen halen en niet een nieuwe hoeven te kopen.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

De switch van eenmalige naar herbruikbare verpakkingen is een belangrijke stap naar een échte circulaire economie. Zo stoppen we de verspilling van grondstoffen aan verpakkingen die we soms maar een paar minuten nodig hebben. Maar hoe zit het nu precies met de...

read more