Hergebruik in BelgiE

Met trots presenteren we jullie het Kombak-project, dat deel uitmaakt van het Europese ReuSe Vanguard Project en een samenwerking is tussen IVAGO (de afvalverwerkingsorganisatie van Stad Gent), Stad Leuven en Fair Resource Foundation. Samen slaan we de handen in elkaar en bouwen we aan een circulaire keten voor herbruikbare verpakkingen voor afhaalmaaltijden, verspreid over de steden Gent en Leuven. Ons doel? Niets minder dan het aanwakkeren van een ware revolutie in de horecawereld, waar afvalvrije take-away de nieuwe standaard wordt.

REUSE VANGUARD PROJECT

Het is herkenbaar voor iedereen die ooit al eens een afhaalmaaltijd bestelde. Al het lekkers zit verpakt in schaaltjes van plastic of aluminium, die je na het eten meteen in de vuilbak moet werpen. Zonde, want zo blijft de afvalberg groeien, terwijl grondstoffen almaar schaarser worden. Hoe kunnen we de takeawayverpakkingen opnieuw gebruiken voor een volgende klant, zoals we ook met borden en glazen in een restaurant doen? Hoe schakel je als horecaondernemer over op herbruikbare maaltijdverpakkingen? En hoe kan je als consument gemakkelijk en comfortabel kiezen voor herbruikbaar? Met de antwoorden op al deze vragen bouwen we met het ReuSe Vanguard Project aan een Europese blauwdruk voor succesvolle hergebruiksystemen voor takeaway.

 

BARCELONA, BERLIJN,
PARIJS EN ROTTERDAM

Ondertussen werken we samen met gelijkaardige projecten in Barcelona, Berlijn, Parijs en Rotterdam. In Barcelona onderzoekt Rezero hoe herbruikbare verpakkingen dienst kunnen doen op de publieke markplaatsen. In Berlijn test Deutsche Umwelthilfe een systeem uit met automaten waarin je je herbruikbare beker én bakje kwijt kan na gebruik. Réseau Vrac et Réemploi maakt Parijs klaar voor statiegeld op allerlei producten samen met CITEO. En in Rotterdam Centraal ging Enviu in zee met onder andere NS en PackBack om statiegeldbekers te testen.

TRANSITIE NAAR HERGEBRUIK

De transitie van wegwerp naar hergebruik heeft nog een lange weg te gaan. Op de lange termijn is ons doel om de hele takeawayverpakkingsketen te transformeren naar een duurzamer model. We beseffen maar al te goed dat deze transitie er niet zomaar zal komen, en dat uitgebreide samenwerking cruciaal is om dit doel te bereiken. Daarom maken we deel uit van zowel het Vlaamse Green Deal Anders Verpakt netwerk als het Europese ReuSe Vanguard Project. Door van elkaar te leren in onze zoektocht naar wat wel en niet werkt, bouwen we samen aan een robuuste blauwdruk voor hergebruiksystemen.

GREEN DEAL ANDERS VERPAKT

Het Kombak-project is mogelijk dankzij steun van de Vlaamse overheid in het kader van de Green Deal Anders Verpakt. Dit initiatief wil eenmalige verpakkingen terugdringen en de transitie naar een circulaire economie een duwtje in de rug geven.

Laatste artikelen
over Hergebruik in BelgiE

Artikel

Terugblik op het weeffouten-symposium

Platform Weeffouten is een samenwerking tussen Natuur en Milieufederatie Noord Holland, Transparency International Nederland, Corporate Europe Observatory en Fair Resource Foundation. Dinsdag 15 oktober werd het Platform Weeffouten officieel gelanceerd tijdens het symposium ‘Samen naar milieubeleid dat werkt!’

Lees meer
Artikel

Het Handboek Hergebruik en een rekentool: we helpen horeca om weg te gaan van wegwerp

Het Handboek Hergebruik en de rekentool zijn handig voor eenieder die herbruikbare verpakkingen voor afhaal- en bezorgmaaltijden wil toepassen of stimuleren. Dat kunnen individuele horeca-uitbaters zijn, maar ook lokale overkoepelende initiatieven of gemeentes. Met deze instrumenten helpt milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux de horecasector om hun afhaal- en bezorgdienst met herbruikbare maaltijdverpakkingen zo milieuvriendelijk mogelijk in te richten. Het handboek zet gedetailleerd op een rijtje welke keuzes er in elke stap

Lees meer

wie werken hieraan

Emmy van Daele

Projectcoördinator hergebruik en Mission Reuse

emmy@fairresourcefoundation.org

Maïté Liekens

Projectmedewerker Hergebruik

maite@fairresourcefoundation.org