Plasticproductie slorpt bijna helft van Nederlands industrieel gasverbruik op

by Rob Buurman | 27 september 2022

Wanneer naar alle sectoren (inclusief huishoudens) en naar Europa als geheel wordt gekeken, dan wordt 9% van het gas en 8% van de olie voor plastics gebruikt. In Nederland en België loopt dat aandeel op: 19 en 18 procent van het gas wordt gebruikt voor plasticproductie.

Dat staat allemaal in het rapport “Winter is coming. Plastic has to go” dat Break Free From Plastic en het Center for International Environmental Law dinsdag 27 september publiceren.

In het rapport schrijven BFFP en CIEL dat de Europese beleidsmakers vooral naar de consumenten kijken voor gasbesparing. Maar met zijn hoge olie- en gasconsumptie zou de plastic industrie eigenlijk als eerste sector voor gas- en oliebesparing aan de lat moeten staan. Het is een stuk effectiever als de EU gaat knippen in de energie-intensieve plastic productie, en zo de energie-onafhankelijkheid van Europa bevordert.

Van alle plastic productie gaat volgens de industrie zelf 40,5 procent naar plastic wegwerpverpakkingen. Veel van die wegwerpverpakkingen zijn overbodig of vervangbaar. Ze komen ook te vaak als zwerfvuil in het milieu terecht.

Delphine Lévi Alvarès, Europees coördinator van de beweging Break Free From Plastic, zegt: “Plastics en petrochemie zijn de grootste industriële gebruikers van olie en gas in de EU. Deze sector niet opnemen in het Europese plan Save Gas for a Safer Winter is een ernstige vergissing. Terwijl gezinnen en kleine bedrijven worden geconfronteerd met torenhoge energierekeningen, verspilt de petrochemische industrie schaarse middelen aan de productie van onnodig plastic voor eenmalig gebruik, en wakkert zo de energiecrisis in de EU aan”.

Directeur Rob Buurman van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux reageert: “Dit rapport wijst erop dat de plastic industrie een veel groter aandeel  heeft in het olie- en gasgebruik dan we ooit konden denken. We vragen dat de Europese en nationale overheden meteen actie ondernemen om die kraan dicht te draaien. Daarmee kunnen we meerdere vliegen in één klap slaan. Minder plasticproductie is, behalve voor het klimaat en de onafhankelijkheid van gas en olie, namelijk ook beter voor het milieu. Zo bestaat zeker een derde van het zwerfvuil in Nederland uit verpakkingen, grotendeels van plastics, die onder andere eindigen in de plastic soep in de zee. Behalve de plasticindustrie die dus snel fors aan de bak moet, blijft gas- en oliebesparing door andere sectoren natuurlijk ook belangrijk”.

Documenten

Press ReleaseReport – Webpage of the report

In de media

Deutsche Welle, Can reducing plastic production ease the energy crisis?, 27 september 2022

Break Free From Plastic en Center for International Environmental Law

Break Free From Plastic is een wereldwijde beweging die een toekomst zonder plasticvervuiling voor ogen heeft. Sinds de lancering in september 2016 hebben meer dan 1.900 niet-gouvernementele organisaties en individuen van over de hele wereld zich aangesloten bij de beweging om massale vermindering van plastic voor eenmalig gebruik te eisen en aan te dringen op blijvende oplossingen voor de plasticvervuilingscrisis. Deze organisaties delen de gemeenschappelijke waarden van milieubescherming en sociale rechtvaardigheid, die hun werk op gemeenschapsniveau sturen en een wereldwijde, verenigde visie vertegenwoordigen. In Europa heeft Break Free From Plastic meer dan 100 kernorganisaties die alle Europese subregio’s bestrijken en over expertise beschikken in de hele waardeketen van plastic.

Het Center for International Environmental Law (CIEL) is een juridische organisatie zonder winstoogmerk die de kracht van het recht gebruikt om het milieu te beschermen, de mensenrechten te bevorderen en te zorgen voor een rechtvaardige en duurzame samenleving. CIEL voert haar missie uit door middel van juridisch onderzoek en belangenbehartiging, onderwijs en opleiding, met een focus op het verbinden van wereldwijde uitdagingen met de ervaringen van gemeenschappen ter plaatse. In dit proces bouwen en onderhouden wij duurzame partnerschappen met gemeenschappen en non-profitorganisaties over de hele wereld.

Perscontact rapport BFFP en CIEL: Michael Luzé, luzemichael@yahoo.fr

Gerelateerde tags

MEER OVER DIT ONDERWERP

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

Nederland neemt afscheid van wegwerpbekers en -bakjes

De switch van eenmalige naar herbruikbare verpakkingen is een belangrijke stap naar een échte circulaire economie. Zo stoppen we de verspilling van grondstoffen aan verpakkingen die we soms maar een paar minuten nodig hebben. Maar hoe zit het nu precies met de...

read more